Ierland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ierland image

Ierland

Ierland
Europa
Yuri

ierland binnenkort echt ZONDER irish pubs??

Ik zit momenteel in voor het eerst in mijn leven in Dublin, en het is mijn eerste buitenlandtrip van 2010; helaas is het weer zo ontzettend slecht dat ik al 4 keer zeiknat ben geregend vandaag en dat terwijl ik bijna heel de dag bij het University College Dublin binnen aan het werk ben. Momenteel zit ik in de ijskoude lobby van hotel Tara Towers (zonder torens overigens) internet aan de praat te houden via een houten kistje met automaat waar ik iedere paar minuten wat euromuntjes in gooi.
Maar wat is hier aan de hand? Allereerst zijn er natuurlijk de vooroordelen zoals dat alle vrouwen hier roodharig zijn en sproeten hebben. Ik heb er de afgelopen 24 uur 2 gezien en eentje was niet eens natuurlijk rood volgens mij. Verder viel me gisteren bij Gate 3 op Eindhoven airport gisteren al op dat de ieren wel degelijk manieren hebben a la Engelsen. Ze stonden netjes in de rij te wachten totdat ze door de schuifdeuren richting het vliegtuig mochten. Ik stond redelijk achteraan. Toen werd er "NO queueing geroepen". Geen rij vormen dusss...niemand reageerde, totdat ik als zo ongeveer enige "Hollander" langs de lange rij naar voren liep en daarmee dus een betere plek zou gaan krijgen in het vliegtuig (Ryanair heeft geen vaste plaatsen). Pas nadat ik bijna helemaal vooraan was kwam de rest van de rij in actief en verviel men in ordinair duw en trekgedrag.
Maar het land staat een beetje op z'n kop en men is nogal verstrooid. Hoezo? Het begon natuurlijk een paar weken geleden en vooral afgelopen week toen ze opeens 5 cm sneeuw (2 inches!!!) kregen, en ze maar ongeveer 1 strooiauto inclusief 1 lading zout te hebben. Hoezo Nederland heeft een zout probleem met tientallen tonnen voorraad?? Dus hadden ze na een paar dagen debatteren maar alle scholen en heel wat andere instanties dichtgegooid afgelopen donderdag. Bleek vrijdag zo ongeveer het hele land weer sneeuwvrij te zijn door hoge temperaturen. Maar ze hebben wel de koudste winter in 40 (!) jaar gehad. Hierdoor zijn nogal wat waterleidingen kapot gevroren (en weer ontdooid) en verliezen ze ongeveer 45% van hun water in de grond waardoor hele dorpen zonder water zitten......maar waar ik me nog het meeste over verbaas is het enorme aantal irish pubs met slechts 3-4 klanten en nog erger het aantal irish pubs die al gesloten zijn ..... toegegeven een aantal van maar liefst 10-15 irish pubs in een simpel dorp van 1500 inwoners is wat veel maar de pubs zijn echt aan het verdwijnen. Dit heeft natuurlijk vooral met de crisis te maken waar dit land -in tegenstelling tot vele andere EU landen- zich nog niet aan weet te ontworstelen, ze hebben grote financiele problemen, slechte banken en weinig inwoners (dus weinig belasting betalers). En het rookverbod in de horeca hakt er hier hard in!
Het hotel waar ik nu in zit is dit ook aan te zien. Ooit een zeer luxueus prive- en zakenhotel van honderden ponden/euro's per nacht, nu slaap je er voor een schijntje van dat bedrag, ook mijn "executive room" met 3 bedden, een badkamer uit begin jaren 70 (met een vaste douchekop voor mensen kleiner dan 1 meter 60 en ik ben 1 meter 93 ) maar met in de muur geintergreerde strijkplank met strijkijzer!!! (niet dat ik kan strijken maar wel leuk). Gelukkig maakt het regenachtige spooky uitzicht op een eeuwenoud verlaten kerkhof alles goed :-). Op het kleine gesloten kerkhofje met oude verweerde schots en scheve grafstenen zou je zo een rolletje foto's volschieten. Als het stopt met non-stop regen en sneeuw stormen dan zal ik proberen een paar foto's te maken over de dik 2 meter hoge muur....helaas is afgelopen maandagochtend mijn laptop overleden. Die wilde duidelijk NIET meer naar Dublin. Hopelijk wordt het weer wat beter want ik wil zeker Dublin nog wat verkennen in de vrije uurtjes die ik heb. To be continued.