Dingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Foto door Reisreporter manuele

Yukon, in het uiterste noordwesten van Canada, is belachelijk groot. Wij hebben in tien dagen ruim 5000 kilometer afgelegd om de mooiste plekken en routes te zien. Op die routes zijn, afgezien van oogstrelende natuur, geen voorzieningen. Er liggen een paar kleine dorpen op de kaart, met coole namen als Little Salmon, Destruction Bay en Beaver Creek. Stel je er niet te veel van voor - meer dan twee huizen of een loods is het vaak niet. In Yukon wonen zelfs zo weinig mensen dat het geen offi  ciële provincie is maar een territory, zonder eigen bestuursrecht. Was Yukon vroeger het terrein van goud- en zilverzoekers, tegenwoordig wordt er ?ink in het toerisme geïnvesteerd, met ‘Larger than life’ als slogan. Daar is niks van gelogen. Ga je hiken, dan ben je direct in ongerepte natuur, met elanden, wolven en beren. Raften, kajakken, bergbeklimmen en vissen behoren tot de andere activiteiten waarvoor je als outdoorfanaat het rijk alleen hebt, idealiter met een voorstelling van het noorderlicht als grote finale.

 

Informatie over Dingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Beste foto's & tips van Dingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

'1099102' door silly '1099102' door silly

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Magisch

silly

De Wild Atlantic Way is een sensationele reis langs torenhoge kliffen en levendige dorpen en steden, langs verborgen stranden en prachtige baaien.De weg voert je vlak langs de kustlijn, zigzaggend over kliffen die hoog boven de Atlantische Oceaan uitsteken,De route is 2500km lang, en hiervan deden wij de uitersten zuidwestelijke schiereilanden. Werkelijk adembenemend .

'1103300' door marjolijn '1103300' door marjolijn

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Onverstoorbaar

marjolijn

We hebben inmiddels het strand van Inch achter ons gelaten, zijn het plaatsje Dingle gepasseerd en rijden nu de Slea Head Drive naar het meest westelijke punt van het schiereiland. We hebben vanaf ons uitzichtpunt zicht op de kliffen en de branding. Een eenzame meeuw is kennelijk wel gewend dat hier groepjes mensen komen kijken en fotograferen, en blijft onverstoorbaar zitten, als een volleerd fotomodel.

'986414' door manuele '986414' door manuele

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Conor Pass

manuele

We begonnen onze roadtrip door het zuidwesten van Ierland op Dingle Peninsula, het eerste en meest noordelijke van de 5 schiereilanden van het zuidwesten. Grootse verwachtingen had ik door de vele bloemrijke beschrijvingen die ik al gehoord had van dit stukje Ierland .. De Conor Pass was me sterk aangeraden door een vriendin, die hem ook net gereden had. Op de foto zie je het begin van de pas; aan de linkerkant ligt een parkeerplaatsje met een mooi watervalletje naast en je kan er de rotsen alvast eens gaan beklimmen; hogerop heb je een leuk uitzicht op een klein bergmeertje. Ondertussen kan je even uitrusten alvorens aan de Conor Pass te beginnen; deze vergt immers wel wat van de zenuwen en is niet voor watjes :-) De weg is bochtig en heel steil, en beangstigend smal op sommige plekken : een tegenligger zie je dan liever niet! Maar wat een mooie uitzichten, als je je ogen even van de weg af durft te halen .. Daarna zijn we de Slea Head Drive nog gaan rijden, maar toen was het weer dusdanig verslechtert, dat we van de fantastische uitzichten over de Atlantische Oceaan, van oa de Blasket Islands, niets maar dan ook niets gezien hebben; het zicht was maar een paar meter ver, door extreem laaghangende wolken en regen.

Laat kaart zien