County Kerry

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gap of Dunloe 1

County Kerry,
Ierland


Ik schreef al bij een vorige foto dat wij, bij onze roadtrip door Zuidwest-Ierland de Ring of Kerry links hebben laten liggen (of rechts :-)
In de plaats daarvan hebben we vooral het voorste deel van Iveragh Peninsula bezocht met oa het Killarney National Park, waar je gerust wel enkele dagen kan doorbrengen, al wandelend of fietsend.
Eén van de toppers daar, is de "Gap of Dunloe", een 10 km lange bergpas die door de prachtige MacGillycuddy's Reeks Mountains loopt. In de zomermaanden is het een heel bekende toeristische trekpleister, maar in Ierland is dat begrip toch altijd nog relatief .. en niet te vergelijken met de massa toeristen die bv de cliffs of Moher aandoen.
De bergpas leent zich uitstekend om deze te voet te doen : net lang genoeg en niet al te steil, hoewel er op het laatste deel toch behoorlijk moet geklommen worden. Maar te voet is veel leuker en biedt de fotografen onder ons de kans om al dat natuurschoon rustig te fotograferen.
Overdag mag je met de auto de kloof niet door, hoewel er maar aan 1 kant een verbodsbord staat; er rijden ook de bekende jaunting cars (paardenkoetsen) door, maar dat is voor de reiziger die ofwel gemakzuchtig is, ofwel niet goed te been, want de paardjes moeten heel hard werken .. Jammer genoeg zijn er de nodige mobilisten die de voeten vegen aan het verbod. ik moest dan wel altijd in mijn vuistje lachen als ze een tegenligger hadden, want het was niet evident om elkaar daar te passeren, zeker hogerop niet. Bovendien houden de jarvey's (koetsiers) geen rekening met de auto's : ik heb meermaals gezien dat een jarvey zijn koets gewoon stilzette en dit voor wel enkelen minuten; met voor de autobestuurder geen enkele kans om te passeren :-)
Wij hebben de kloof te voet gedaan en goed vroeg in de ochtend, waardoor het best rustig was, en op de hoger gelegen stukken waren we bij momenten helemaal alleen . .