Clonmacnoise

'552987' door RichardReuser '552987' door RichardReuser

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Spooky Clonmacnoise

RichardReuser

De oude kloosternederzetting van Clonmacnoise vindt je langs de rivier Shannon in de provincie Athlone in Ierland. De overblijfselen van de klooster met de typische graven met hoge kruizen zijn werkelijk indrukwekkend, Ierland is een fantastisch land met prachtige natuur en vriendelijke mensen.

'530359' door marjolijn '530359' door marjolijn

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Cross of the...Script

marjolijn

Op een mooie en strategische plek aan de rivier de Shannon liggen de ruïnes van Clonmacnoise. Veel bezoekers komen dan ook per boot over de rivier hier naar toe. Deze plek wordt over het algemeen gezien als een klooster, gesticht door de heilige Ciaran, midden 6e eeuw, maar ik heb ook video's gezien waarin onderzoekers proberen te bewijzen dat dit de oudste stad van Ierland is geweest. Clonmacnoise is onder meer bekend door de drie Keltische kruizen, "High Crosses", die hier gevonden zijn. Hier het Cross of the Scriptures, uit de 10e eeuw, dat aan alle kanten versierd is met reliëfs, aan de westkant de kruisiging. Overigens is dit een replica, om verdere erosie te voorkomen is het origineel binnen gezet, in het bezoekerscentrum. Ik had hier helaas veel te weinig tijd om de plek goed te bekijken, maar nog iets meer dan paus Johannes Paulus II die hier ooit een bliksembezoek bracht.

'551609' door aticketto '551609' door aticketto

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Na zonneschijn komt..

aticketto

Het klimaat van Ierland is voor vele een reden om dit eiland niet te bezoeken. Regenbuien zijn gegarandeerd en stabiel is het weer niet. Het ene moment sta je zonder jas heerlijk in het zonnetje en 10 minuten later sta je met een dikke jas te schuilen voor een fikse bui en dito windvlagen. Maar het heeft ook voordelen want daardoor is het eiland in alle tinten groen die je maar kunt bedenken. De bijnaam is dan ook niet voor niets Smaragden Eiland. Op deze foto zie je Clonmacnoise, een kloosternederzetting op ongeveer een anderhalf uur rijden van Dublin. Langs de rivier de Shannon zien we een kathedraal, een toren, een rijke verzameling Keltische kruizen en maar liefst zeven kerken. Zijn grootste roem beleefde het klooster tussen de negende en de elfde eeuw.

'531308' door marjolijn '531308' door marjolijn

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Clonmacnoise

marjolijn

Op een mooie, strategische plek aan de rivier de Shannon liggen de kloosterruïnes van Clonmacnoise. De heilige Ciaran stichtte hier midden 6e eeuw een klooster. Clonmacnoise is bekend door de drie Keltische kruizen, "High Crosses", die hier gevonden zijn. Ik plaatste al eerder een detailfoto van het Cross of the Scriptures. Deze foto laat iets meer zien van de ligging van de ruïnes aan de rivier.

'539482' door aticketto '539482' door aticketto

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Clonmacnoise

aticketto

We bezoeken deze kloosternederzetting aan het eind van de dag. De route er naar toe is al spectaculair door de smalle en bochtige weg. De vriendelijke dame achter de kassa geeft ons een papiertje met informatie zodat we begrijpen wat we zien. De ruines zijn indrukwekkend en de vele stenen kruizen (high crosses) zijn een bezoek zeker waard.

'555432' door marjolijn '555432' door marjolijn

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Kerkhof Clonmacnoise

marjolijn

Mei 2016, rondreis Ierland. We bezoeken ook, te kort, de ruïnes van Clonmacnoise. De heilige Ciaran stichtte hier midden 6e eeuw een klooster, op een mooie, strategische plek aan de rivier de Shannon. Clonmacnoise is vooral bekend door drie Keltische kruizen, "High Crosses", die hier gevonden zijn. Ik plaatste al eerder een foto die iets laat zien van de ligging van de ruïnes aan de rivier, en een detailfoto van het Cross of the Scriptures. Nu zomaar een sfeerfoto van de grafzerken rond de kloosterruïnes.

'558093' door marjolijn '558093' door marjolijn

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Kloosterruïne...Clonm

marjolijn

Midden 6e eeuw stichtte de heilige Ciaran een klooster op een mooie, strategische plek aan de rivier de Shannon: Clonmacnoise. De gebouwen zijn inmiddels tot ruïnes vervallen, maar het blijft een prachtig complex op een schitterende plek.

'568312' door aticketto '568312' door aticketto

IerlandClonmacnoise

IerlandClonmacnoise

Clonmacnoise

aticketto

Clonmacnoise is een kloosternederzetting op ongeveer een anderhalf uur rijden van Dublin. Langs de rivier de Shannon staat een kathedraal, een toren, een rijke verzameling Keltische kruizen en maar liefst zeven kerken. Zijn grootste roem beleefde het klooster tussen de negende en de elfde eeuw. Bij de kassa krijg je een A4-tje mee in je voor wat achtergrondinformatie, ook verkrijgbaar in het Nederlands