Cliffs of Moher

'460014' door wolkenfan '460014' door wolkenfan

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

wolkenfan

Tijdens de roadtrip door Ierland hebben we veel regen gehad. van Dublin recht oversteken naar de Cliffs of Moher, dat was het plan. Scheuren op te smalle weggetjes met aan weerskanten stenen muurtjes. Overnachten in simpele 'inns' en genieten van de indrukwekkende kloosterruïnes en overblijfselen van kastelen uit de Keltische cultuur.

'501191' door pkoelewijn '501191' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Een bui nadert de...

pkoelewijn

Het begon die zondag zo goed. Toen we de helling beklommen naar de Cliffs was het gelukkig droog. We wandelden een uurtje en toen opeens kwam de bui.......Rennen naar het bezoekerscentrum. De Cliffs rijzen zo'n 200 meter loodrecht uit de oceaan. Ze hebben een lengte van 8 kilometer. Je kunt er voor een groot gedeelte langswandelen, maar al spoedig zijn er geen beschermende muurtjes of hekken meer. Uitkijken dus, want het pad is verraderlijk glad bij nat weer.

'445325' door jaapburgers '445325' door jaapburgers

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

jaapburgers

Tja, wat moet je hier nog aan toevoegen? Ik heb er genoten! Daar kan ik lange tijd staan om alleen maar te kijken. Net als de vorige foto was deze oorspronkelijk een tikje donker, maar heeft Photomatix een belangrijke bijdrage geleverd aan het opleuken.

'502438' door pkoelewijn '502438' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs

pkoelewijn

De Cliffs of Moher strekken zich uit over een afstand van 8 kilometer en zijn ongeveer 200 meter hoog. De steile rotsen bestaan uit afwisselende lagen zwarte schalie en zandsteen. Je kunt diverse wandeltochten maken over de uitgesleten paden bovenop de Cliffs, maar ook als je dicht bij het interessante bezoekerscentrum blijft, is er al veel te zien. De kleine puntjes naast de toren op deze foto zijn mensen.

'531857' door CBurgstad '531857' door CBurgstad

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

CBurgstad

Een rondreis door Ierland is niet alleen een reis door een schitterend landschap. Het is tevens een kennismaking met de geschiedenis en de muziek en allen houden natuurlijk verband met elkaar. De Cliffs van Moher liggen in het graafschap van Clare en behoren tot de hoogste klipkusten in Europa. Ze bestaan uit kalksteen en zijn tussen de 120 en 220 m hoogte. Halverwege ligt O'Briens Tower, een ronde stenen uitkijktoren die werd gebouwd in 1835. Je ziet de boten varen naar de Araneilanden in de baai van Galway We hebben eerst een boottocht onderlangs de kliffen gemaakt waarna een prachtige wandeling volgde boven over de kliffen.

'449883' door zuidermark '449883' door zuidermark

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

zuidermark

Deze foto is gemaakt vanaf het wandelpad in zuidelijke richting (Burren Way) langs de Cliffs of Moher met uitzicht op de uitkijktoren. Wij waren er in september en hadden geluk met dit weer. De volgende dag was het zicht nul door dichte mist.

'505261' door pkoelewijn '505261' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

De harp van Tina

pkoelewijn

We hebben hier al een paar dagen onbestendig weer en dat noem ik sinds kort "Iers weer". de dag dat we de Cliffs of Moher bezochten was het ook weer echt onbestendig. De zangeres en harpiste Tina zag het die dag niet zitten en had haar harp achtergelaten bij een mooi uitzichtpunt. Bordje erbij waarop stond waar haar cd's te koop waren. Dus maar een cd van haar gekocht. Echt een aanrader, bleek, toen ik hem thuis afspeelde! Van mijn foto's maak ik altijd een photostory, een soort presentatie met inzoem etc , tekst en muziek en de cd van Tina kwam goed van pas.

'501226' door pkoelewijn '501226' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Lopend op de Cliffs o

pkoelewijn

Lopend over de Cliffs of Moher, kijk je ook wel eens naar de andere kant. En, ja hoor recht een koe in haar kont... Toch wel een gezellig plekje om te herkauwen?

'532627' door CBurgstad '532627' door CBurgstad

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher (2)

CBurgstad

De westkust van Ierland kent verschillende gebieden met telkens weer een ander soort natuur. Zoals de Connemara met zijn turfmoerassen, de Burren met de ruige rotsachtige bodem, de Ring of Kerry met de prachtige groene heuvels en spectaculaire uitzichten op de ruige kust. Maar De Cliffs of Moher vormen toch wel het hoogtepunt van al het natuurschoon. Ze strekken zich uit over ca. 8 km en stijgen op het hoogste punt ± 220 m loodrecht op uit zee. We maken eerst vanuit het gezellige stadje Doolin een boottocht onderlangs de kliffen, waarna we langs de bovenkant wandelen. Hoewel het de hele dag regende, trekt in Doolin de lucht open en komt de zon tevoorschijn. Op de foto zie je nog wel de wegtrekkende grijze wolken. (even openen s.v.p.)

'503226' door pkoelewijn '503226' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs zonder dreigin

pkoelewijn

In Ierland is het weer nogal wisselvallig. Wij hadden soms in 4 uur tijd 5 soorten weer. Als je dan wat langer op 1 locatie blijft krijg je heel verschillende beelden. Ik heb deze range van kliffen al eens laten zien met een aankomende bui. Op deze foto is de bui weer voorbij. Wel ff schuilen tussendoor.........

'535144' door CBurgstad '535144' door CBurgstad

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Hoog aanzien

CBurgstad

De Cliffs of Moher is wel één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Ierland. De kliffen zijn zo'n 240 meter hoog en rijzen recht op uit zee. Mede door de vaak donkere lucht, heeft het een mysterieuze en geheimzinnige uitstraling. De hele dag regent het al en we lopen met onze regencapes door de kleine dorpjes in de omgeving. Maar als we rond 14.00 uur in het gezellige Doolin aankomen, breekt de lucht boven zee plotseling open en komt de blauwe lucht tevoorschijn. In het haventje stappen we op de boot en varen onderlangs de kliffen. Er zijn slechts weinigen die de indrukwekkende kliffen van deze zijde bezoeken, maar het is absoluut een aanrader. Op de foto zie je één van de boten varen en bovenop de rand zie je de stipjes die gevormd worden door de toeristen. De zwarte stippen in de lucht zijn enkele van de duizenden vogels die een nest hebben aan de achterzijde van de losstaande rotspartij in zee. Daar zal ik morgen een foto van plaatsen. Tijdens de boottocht kijken we onze ogen uit en krijgen een stijve nek van het naar boven kijken. Wat een schitterend stuk natuur! (Svp even openen om de boot, de mensen en de vogels te kunnen zien. Dan pas besef je de verhoudingen)

'554365' door CBurgstad '554365' door CBurgstad

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

CBurgstad

De westkust van Ierland kent verschillende gebieden met telkens weer een ander soort natuur. Zoals de Connemara met zijn turfmoerassen, de Burren met de ruige rotsachtige bodem, de Ring of Kerry met de prachtige groene heuvels en spectaculaire uitzichten op de ruige kust. Maar De Cliffs of Moher vormen toch wel het hoogtepunt van al het natuurschoon. Ze strekken zich uit over ca. 8 km en stijgen op het hoogste punt ± 220 m loodrecht op uit zee. We maken eerst vanuit het gezellige stadje Doolin een boottocht onderlangs de kliffen, waarna we langs de bovenkant wandelen. Hoewel het de hele dag regende, trekt in Doolin de lucht open en komt de zon tevoorschijn. Zo hebben wij een schitterend helder uitzicht op de ruige kust. Wel zie je nog de wegtrekkende grijze wolken naar het binnenland. Rechtsboven zijn nog een paar mensen zichtbaar op de rand van de klif......

'501279' door pkoelewijn '501279' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Muziek bij de Cliffs

pkoelewijn

Meestal zit Tina met haar harp bij de Cliffs te spelen en te zingen. Helaas was ze er niet op deze natte zondag. Haar Harp stond zielig alleen in de foedraal. Gelukkig hadden we Aidan en Sean die ons opvrolijkten met vrolijke accordeondeuntjes. Volgens hun bijschrift hadden ze al 2 prijzen gewonnen. Vooral deze kleine vond ik zo leuk. Daar word je toch helemaal vrolijk van! Ennuh, ze speelden ook nog erg goed!

'541151' door CBurgstad '541151' door CBurgstad

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Iers landschap

CBurgstad

Afgelopen juni hebben we de westkust van Ierland bezocht. Wat hebben we ontzettend genoten van het land, cultuur, muziek, humor, de mensen en vooral van het prachtige landschap. Na een boottocht bij Doolin, onderlangs de Cliffs of Moher, en daarna lopen boven langs de rand van de 240 m hoge Cliffs, rijden we verder naar Shannon. Mooie dreigende wolken, de vele kleuren in het landschap en hier en daar een ruïne van een oud fort of kasteel.......

'502233' door pkoelewijn '502233' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Alle snuiten dezelfde

pkoelewijn

Wandelend over de kliffen van Moher, heb je ook aan de landkant mooie uitzichten. Er was een bui in aantocht en de koeien hadden allemaal hun kop al uit de wind gedraaid.

'348094' door adelheid '348094' door adelheid

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Moher

adelheid

In het westen van Ierland ligt een van de bekendste bezienswaardigheden, nl. de Cliffs of Moher. Ze stijgen ruim 200 meter boven de zee uit. Behalve toeristen, trekken ze ook enorme hoeveelheden zeevogels aan. Wij hadden het geluk om dit op een (zeldzame) zonnige dag te mogen aanschouwen.

'265151' door mariellebakker '265151' door mariellebakker

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Westkust wandeling

mariellebakker

Foto gemaakt tijdens een stage in Ierland. Geweldige avond om vanuit de kust bij doolin naar een zonsondergang bij de cliffs of moher te kijken! Fantastische omgeving. Bizar landschap en een uitdagende natuur.

'535243' door CBurgstad '535243' door CBurgstad

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Vogelnestjes

CBurgstad

Aan het begin van de middag komen we in Doolin aan en zoals de bootsman al had beloofd, breekt plotseling de zon door de wolken en kleurt de lucht langzaam van grijs naar blauw. Doolin is een voormalig vissersdorpje en van oudsher ook een muzikaal centrum van de streek. Nu leeft het vooral van het toerisme en o.a. van de boottochten onderlangs de Cliffs of Moher. We stappen op de boot en kijken met grote belangstelling naar de steeds dichterbij komende steile rotswanden. Wat is dit toch indrukwekkend om te zien, vooral met de langzaamaan wegdrijvende grijze bewolking boven de kliffen. Straks kunnen we nog bovenlangs de kliffen lopen. Een tiental meters voor de steile rotswand staat een recht uit zee opkomende rots en de boot vaart op een gegeven moment rond deze rots. Direct worden we overvallen door een ontzettende penetrante geur en een gekwetter van jewelste. We weten niet wat we zien: aan de achterzijde van de rots hebben duizenden vogels een nest gemaakt: o.a. zeekoeten, kittiwake, papegaaiduikers, noordse stormvogels, slechtvalken en alpenkraaien. Ze vliegen af en aan. En voor een half uur is onze aandacht even volledig afgeleid van de kliffen en volledig gevestigd op deze kolonie van vogels.

'443584' door andreasvdwal '443584' door andreasvdwal

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

andreasvdwal

Deze foto is gemaakt bij de Cliffs of Moher in county Clare in West Ierland. Het beste kun je hier na een uur of 8 naar toe dan is het rustig en heb je met wat geluk een schitterende zonsondergang en fantatisch licht voor het maken van foto's

'274375' door fotofreak '274375' door fotofreak

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Diepte

fotofreak

Dit is de foto waar ik aan de rand van de Cliffs of Moher sta. Best wel een beetje eng want het waaide behoorlijk. Hier sta ik op de hoogste rots van zo'n 200 meter. (scan)

'265182' door mariellebakker '265182' door mariellebakker

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of moher

mariellebakker

Foto van de cliffs of moher. Foto's waren lastig te maken in verband met luchtvochtigheid en lichtinval. Toch vind ik dat dit geniale landschap niet mag ontbreken op deze site! 200 meter hoge kliffen waar je zomaar mag gaan staan! mooi!!!

'542347' door aticketto '542347' door aticketto

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

aticketto

De Cliffs of Moher behoren tot de hoogste klipkusten in Europa. De klippen bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust. Halverwege ligt O'Brien's Tower, een ronde stenen uitkijktoren, die in 1835 werd gebouwd voor de vele toeristen die toen deze kliffen al bezochten.Tegenwoordig behoren de klippen tot de meest bezochte plekken in Ierland. En ondanks dat het heel druk kan zijn is het toch echt de moeite waard.

'340922' door Helen85 '340922' door Helen85

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

Helen85

Cliffs of Moher zijn te vinden in County Clare en zijn een onderdeel van The Burren. De rotsen komen 120 meter boven het zee niveau uit en zijn in totaal 214 meter hoog. Werkelijk een natuur wonder. Hier waait de wind enorm hard dus je moet je goed vasthouden om alles goed te kunnen zien! Het is een echte toeristen trekpleister. Er is een visitors center met een aantal winkeltjes en tentoonstelling. Maar zeket 1 van mijn favo plekken!

'321894' door Trude '321894' door Trude

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

Trude

De 200 meter hoge en 8 kilometer lange Cliffs of Moher blijven een adembenemende bezienswaardigheid. De steile rotsen bestaan uit afwisselende lagen zwarte schalie en zandsteen. Op de beschutte richels nestelen zeekoeten en drieteenmeeuwen.