Cliffs of Moher

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vogelnestjes

Cliffs of Moher,
Ierland


Aan het begin van de middag komen we in Doolin aan en zoals de bootsman al had beloofd, breekt plotseling de zon door de wolken en kleurt de lucht langzaam van grijs naar blauw.
Doolin is een voormalig vissersdorpje en van oudsher ook een muzikaal centrum van de streek. Nu leeft het vooral van het toerisme en o.a. van de boottochten onderlangs de Cliffs of Moher.
We stappen op de boot en kijken met grote belangstelling naar de steeds dichterbij komende steile rotswanden. Wat is dit toch indrukwekkend om te zien, vooral met de langzaamaan wegdrijvende grijze bewolking boven de kliffen. Straks kunnen we nog bovenlangs de kliffen lopen.

Een tiental meters voor de steile rotswand staat een recht uit zee opkomende rots en de boot vaart op een gegeven moment rond deze rots. Direct worden we overvallen door een ontzettende penetrante geur en een gekwetter van jewelste. We weten niet wat we zien: aan de achterzijde van de rots hebben duizenden vogels een nest gemaakt: o.a. zeekoeten, kittiwake, papegaaiduikers, noordse stormvogels, slechtvalken en alpenkraaien. Ze vliegen af en aan.

En voor een half uur is onze aandacht even volledig afgeleid van de kliffen en volledig gevestigd op deze kolonie van vogels.