Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Turul, de mytische Hongaarse vogel

Boedapest,
Hongarije


De Turul speelt nog steeds een grote rol in het hedendaagse Hongaarse leven. Er zijn 2 legendes van deze vogel bekend.

Een van de legendes gaat over de droom van de leider van de Hongaarse stammen. In zijn droom vielen adelaars hun paarden aan. De Turul verscheen en verjoeg de adelaars. De Turul heeft zodoende het voortbestaan van het Hongaarse volk gered. Deze droom werd door de Hongaren als volgt uitgelegd: De droom symboliseerde dat ze moesten migreren, en wanneer ze dat deden, de Turul hen zou helpen om de weg te wijzen. Uiteindelijk leidde de Turul hen naar het land dat later Hongarije zou worden. De grote mythische Turul roofvogel is door deze overlevering een van de belangrijkste symbolen van de Hongaren geworden. Tegenwoordig vertegenwoordigt hij kracht, macht, adel en de wil van god.

De Turul heeft in Hongarije wordt nog steeds gebruikt op de wapens van de Hongaarse leger en het Bureau van de Nationale Veiligheidsraad. De allereerste postzegels van Hongarije hadden ook een afbeelding van een vliegende Turul.
De afbeelding van de Turul is waarschijnlijk gebaseerd op een grote valk en de oorsprong van het woord is het meest waarschijnlijk Turks: togr?l of turgul is een middelgrote tot grote roofvogel van de familie Accipitridae.

In heel Hongarije zijn niet veel standbeelden van de Turul meer over. In Boedapest kan je er nog een vinden aan de top van de tram die ik gisteren besprak bij mijn andere foto.