Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga gratis naar het Parlement

Boedapest,
Hongarije


Dankzij Hongaarse vrienden kwam ik aan de weet dat een bezoek aan het prachtige parlementsgebouw in Boedapest gratis is. Dit is zo geregeld sinds Hongarije lid is van de Europese Unie. Trap er dus niet in om via een touroperator een dure excursie aangesmeerd te krijgen.
Je moet de kaarten alleen wel even van te voren bestellen. Maar dat is eenvoudig genoeg via het e-mailadres idegenforgalom@parlament.hu
Vraag via dit mailadres in het Engels op welke dagen en op welke tijden de gratis rondleidingen zijn. Ik was er op een zondagochtend om tien uur en kon mee met een goed Engels sprekende gids.
Als je meer info wilt hebben over het parlementsgebouw kun je via Google ook eens kijken op www.parlament.hu
Denk er wel aan dat je je paspoort moet laten zien voordat je mee mag met de rondleiding.
Tijdens je bezoek zie je het schitterende interieur o.a. van het voormalige Hogerhuis en ook de zaal onder de grote koepel. Hier worden de originele Stephanskroon, met de rijksappel en het rijkszwaard van de Hongaarse koningen bewaard. Je mag overal fotograferen - alleen in de zaal met de kroon mag je niet flitsen.
De eerste vergaderingen in dit parlement werden op 8 oktober 1902 gehouden. Een leuk detail om te zien zijn de koperen genummerde sigarenhouders bij het Hogerhuis. Tijdens de zittingen mochten de hoge heren niet roken maar iedereen kreeg op de gang een eigen plekje toebedeeld voor zijn rokertje. Zo werd voorkomen dat iemand een goedkope sigaar neerlegde en later met een veel duurder exemplaar weer op stap ging.