Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boedapest image

Cocktails, koffie en genieten

Boedapest
Hongarije
Mwijngaards

Cocktails, koffie en genieten

De enige voorbereiding die ik voor deze reis heb getroffen is me bedenken dat ik in ieder geval cocktails en koffie (meer specifiek: latte macchiato’s) wil drinken en bovenal wil genieten. Ik heb nog niet uitgezocht waar het hostel ligt, mijn tas ik nog niet gepakt en zelfs de vertrektijd van mijn vlucht is mij onbekend.

Bestemming Boedapest: alweer het vierde jaar dat Monique en ik een stad gaan bezoeken. Wat eens begonnen is als een groot avontuur – één jaar naar Frankrijk – zetten we nu elk jaar voort. Boedapest: de hoofdstad van Hongarije, gelegen aan weerzijden van de Donau. Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever en hier bevinden zich de voornaamste monumenten, verdeeld over twee heuvels: Castle Hill en de Gellértberg (vernoemd naar meneer Gellért die hier vanaf gegooid is). Pest daarentegen is geheel vlak en bevat naast verschillende mooie monumenten vooral een aantal wijken met barretjes en hippe restaurants.

Genieten
Maar hoe mooi de bezienswaardigheden ook zijn, ik geniet er altijd het meeste van om in een restaurantje of koffietent te zitten en te kijken naar de mensen en me voor even bewoner van die stad te voelen. Bijkomen van het vele lopen dat wij altijd doen kan in Boedapest overigens ook in één van de badhuizen, een erfenis uit de Turkse overheersing. Baden in stijl dus. In een versleten gehuurd badpak hebben we een paar baantjes getrokken in het mooiste zwembad waarin ik gezwommen heb. Na de baantjes was het tijd om bij te komen in de thermale wateren en in het stoombad. En omdat we dit keer extra wilden genieten: een massage;).

Koffie
Een goed gebruik in alle landen waar ik geweest ben, echter nog onvoldoende aanwezig in Nederland: de koffiehuizen. Ook Boedapest wijkt in die zin af van het thuisfront en bovendien zijn de latte macchiatio’s overal favoriet. Ook bij mij, want als beginnend koffiedrinker is zo’n flinke dot melkschuim niet verkeerd. De espresso maakt me wakker, tijdens het ontbijt en tijdens mijn 4-uursdip.

Cocktails
Een Strawberry Daiquiri, een Sea Breeze, een Cosmopolitan… alleen de namen al doen je verlangen naar meer. Bovendien heerlijk om de avond mee af te sluiten in één van de mooie cocktailbarretjes. Thuis kunnen we dit gebruik mooi voortzetten met de vele flessen die we gekocht hebben.

Boedapest heeft me in veel opzichten verbaasd, positief: de stad is groter dan gedacht en bevat meer culturele hoogtepunten dan dat we in ons weekendje kunnen zien (en dat is niet vaak, want meestal lopen we de hele stad op de eerste dag helemaal door). Bovendien is de stad hipper dan dat ik in eerste instantie van een voormalig communistisch regime zou verwachten. Daarnaast zijn de mensen erg hulpvaardig en vriendelijk, zonder door te schieten naar het overdrevene. Zo ook de eigenaren van ons hostel. Op de gang van het hostel – die wij vanwege het laagseizoen overigens helemaal voor onszelf hebben – hebben zij een grote kaart gehangen waarop alle gasten aangeven waar ze vandaan komen: een mooie inspiratie voor ons 5-jarig jubileum!

Foto's

0882c.jpg
0882c.jpg
Mwijngaards
fc7f6.jpg
fc7f6.jpg
Mwijngaards
967bc.jpg
967bc.jpg
Mwijngaards
c3c52.jpg
c3c52.jpg
Mwijngaards
0882c.jpg
0882c.jpg
Mwijngaards