Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onvoorstelbaar !!!

Boedapest,
Hongarije


We lopen door de straatjes in het Joodse gedeelte van Boedapest. We zien een wat groezelig geveltje met wat lijkt rommel voor de voordeur. Ik maak er een foto van en nieuwsgierig kijken we door de deur naar binnen.
Wat kleurrijk, wat een kleurrijke personen, wat een sfeer, wat anders!

We bestellen een cola en gaan zitten in een felgekleurde doormidden gezaagde auto. De vloer van de auto is bedekt met oude skilatten. Mijn echtgenoot neemt even plaats in een oude tandartsstoel. Een fiets hangt aan de muur. Netten hangen over een binnenplaats. En overal kleur. Overal teksten op de muur. Met weer een cola gaan we naar een ander vertrek. Een kunstwerk van oude materialen hangt aan de muur. Ook een oude schermerlamp naast een koelkast met daarop een antieke televisie. Luie stoel ernaast. Baaijens geniet! Er komt een vanilleachtige geur naar boven. Er is dus ook een ruimte waar mensen langzaam lurken aan een borrelende waterpijp. We gaan op ontdekkingsreis door het grote pand en komen door nog meer ruimtes die bij ons maar één reactie oproepen: gaaf!
In Boedapest heeft jaren geleden het stadsbestuur gezegd dat oude vervallen panden niet vervangen door moderne gebouwen. Een groep creatievelingen heeft dit monumentale pand omgetoverd tot een bijzondere plek waar je wat kan drinken, eten, kletsen en dansen. Ook wordt er af en toe een boerenmarktje gehouden met lokale producten, maar ook exposities.

Toen we 's avonds bij ons appartementje kwamen, nam ik de moeite om de Volkskrant van een aantal dagen geleden te bekijken. Wat schetst mijn verbazing? Een paginagroot artikel over bloeiende café's in sinistere panden. En ja hoor, ook het pand dat wij ontdekt hadden......
Ga je naar Boedapest, bezoek dan zeker:
Szimpla Kert
Kazinczy Utca 14 (adres)