Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De beste plek van de Hongaarse Opera

Boedapest,
Hongarije


Het gebouw stamt uit 1884 en werd bij de opening door Fransz Joseph I direct bestormd door nieuwsgierige Budapestianen. Begin januari van dit jaar was het bijna weer tot een bestorming gekomen. Ditmaal was niet nieuwsgierigheid de drijfveer, maar de volkswoede van tienduizenden inwoners van Budapest die protesteerden tegen de in de Opera feestvierende aanhangers van de huidige regering. Gelukkig voor het gebouw bleef haar een bestorming bespaard.

De bestormers van 1884 moeten met een open mond tot stilstand zijn gekomen bij het betreden van de Opera. Want de rijkdom van het toenmalige Budapest is erin vermetseld. Het gebouw lijkt een opgeblazen juwelenkist waarin de reusachtige collectie gouden sierraden van de vrouw van Frans Joseph is opgeborgen. Goud, goud, goud is wat er blinkt en als het licht uitgaat zak je met een lichte edelmetaalkoorts weg in rood pluche.

Wij bezochten de opera Rigoletta, een stuk van Verdi waarvan veel mensen een stukje muziek kennen uit een reclame voor pizza’s (tja.....). Maar bij het horen van La Donna E Mobile gaan de gedachten rap van pizza naar de catering van de Opera zelf. Die catering draagt bij aan de heerlijke beleving die een bezoek aan een voorstelling is. Prachtige hors d‘oeuvres met zalm en kaviaar voor de prijs van een pretzel die je tussen smakelijk geklede Budapestianen oppeuzelt onder weelderige ornamenten. Je voelt je een levend kunstwerk in goud omlijst.

Qua plek om een voorstelling bij te wonen kunnen we de loge aanraden. Voor 40 euro zit je koninklijk op de voorste twee stoelen recht voor het toneel. Tussen het genieten van de muziek, het spel en het kijken naar de zaal en de mensen moet je je bedwingen niet met licht gebogen open hand te gaan wuiven.

Hungarian State Opera
Address: H-1061 Budapest, Andrássy Ave. 22.?
Telephone: +36 1 81 47 100?
E-mail: info@opera.hu
Website: www.opera.hu