Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boedapest moet je doen

Boedapest,
Hongarije


Dit zijn Ili en haar vriendin Zsofia. Ze hebben net boodschappen gedaan en zitten uit te rusten op een bankje op de begane grond in de Centrale Markthal (Nagycsarnok) gelegen in de Pest-kant van de stad, vlakbij de Vrijheidsbrug.
De enorme hal is ontworpen door Gustave Eiffel, de man die ook de Eiffeltoren ontwierp. Je ziet het kenmerkende smeedwerk aan de trap achter de dames.
In de hal vind je zo'n tweehonderd winkels. Het is vooral de plek waar je etenswaren koopt, zoals groenten, fruit, vlees en kaas. De bovenverdieping is gereserveerd voor toeristen. Ik kocht er Hongaars houten speelgoed.
De dames zijn heel vriendelijk; we praten met handen en voeten. De foto moet wel een paar keer over voordat ze tevreden zijn. De foto opsturen hoeft niet.

Ga vooral rond etenstijd naar de Markthal; het is er dan heel gezellig. Bij de eet- en drinktentjes kun je allerlei Hongaarse specialiteiten kopen en bij lange tafels opeten. Wij kozen met zuurkool gevulde paprika en lekker gevlochten brood. Neem vooral paprikapasta mee voor thuis, het lijkt op sambal!