Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boedapest image

Tips & Tricks Citytrip Budapest

Boedapest
Hongarije
Sanine

Tips & Tricks Citytrip Budapest

Mijn reisverslagen zijn uiteraard vééél langer dan de 1000 woorden die zijn toegestaan.
Hieronder daardoor niet een verslag van dag-tot-dag maar conclusies die wij uit onze trip konden trekken. Wellicht tips & tricks voor een nieuwe Budapest-ganger!


Wat vonden wij van onze 5-daagse Citytrip naar Budapest?

Ten eerste kregen wij vanuit onze omgeving te horen dat er in Budapest veel zakkenrollers zijn. Ik heb hier niks van gemerkt, beter gezegd: Bij ons is niks gerold. Ik voelde me nooit onveilig op straat en er waren voor een stad als Budapest weinig zwervers te zien.
De enige die ons geld wilde afnemen was een pannenkoekenbakker (verkoper). Tip: Als je niet zo makkelijk met andere valuta om kan gaan, doe dan alsof je het geld terug telt, wij kregen toen gelukkig al ons wisselgeld terug.

Waar je nu het beste geld kan wisselen, is moeilijk te zeggen. Wij hebben besloten zonder Forint bij ons hotel aan te komen, dit lukte onverwachts. Je kan bij de grotere hotels wisselen, het personeel geeft echter aan dat je het goedkoopste uit bent bij de metrostations (in ons geval). Of dit nu helemaal klopt....
Het is in ieder geval duurder om in Nederland alvast bij de bank te wisselen.

Deze trip was onze eerste Citytrip. Om zo veel mogelijk te zien, moet je natuurlijk het meeste te voet doen. Aangezien ik een kantoormiepje ben was dat een hele uitdaging. We hebben voor 5 dagen gekozen omdat dat niet duurder was dan 4 dagen (naast de extra uitgaven aan eten e.d. natuurlijk). Voor een Citytrip is dit wel pittig, je bent vele kilometers aan het afwandelen in zo'n stad.
Wat wel leuk was is dat we de laatste dag besloten de tijd te nemen om eens goed te gaan shoppen en hebben we relaxed in het Hardrock Cafe gezeten.

Wat ons nog meer opviel:
Schone toiletten! Bij welk toilet je ook komt...alle openbare toiletten zijn voorzien van vrouwtjes of mannetjes die alles schoonhouden. Je betaald daar 70 cent voor maar dat heb je er zeker voor over.

Nog meer tips:

- Als je voor een korte tijd naar Budapest gaat, koop een klein boekje (zoals van Globus) waar ook al de metrolijnen in staan. Dit samen met een gedetailleerder kaart met buslijnen en evt. een OV kaartje voor een aantal dagen en je komt een heel eind!
Wij hebben een hekel aan de hop-on hop-of bussen, maar anders is dat ook een mogelijkheid.

- Het openbaar vervoer van Budapest is bijzonder goed. Je kunt kiezen tussen de metro (3 lijnen), de vele trams, lijnbussen of hop-on hop-off bussen. Je kan aparte vervoerskaartjes kopen maar ook een Budapestcard wat je combineert met bezoekjes aan musea. Wij zouden enkele musea gaan bezoeken, maar een Budapestcard kan pas uit als je er minstens 2 per dag bezoekt (heb ik ergens gelezen op het net). Dit zouden wij niet gaan redden. Om deze reden kochten wij een kaart om onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer. Je hebt deze in 3, 5 en 7 daags. Een 5-daagse rittenkaart was voor ons ideaal, maar in tegenstelling van een 3 of 7 daagse kaart zat hier een hele gebruiksaanwijzing bij, een verhaal wat de mevrouw van het loket graag wilde uitleggen maar wij niet meer konden volgen (met een rij achter ons wat steeds maar langer werd...) wij kozen voor een 7 daagse kaart voor 18 euro pp. Kost in verhouding natuurlijk wat meer maar in ieder geval zonder poespas.


- Wij bekeken de meest gewaardeerde attracties en bezienswaardigheden vooraf op Tripadvisor en hebben met behulp hiervan gekozen wat we wilden zien.

- Laat je hotel een taxi bellen, sommigen zijn van de maffia en dus niet betrouwbaar (City taxi en taxi Buda zijn wel te vertrouwen).

- Mocht het eten in je eigen hotel niet lekker zijn, kijk rond in de buurt. Je kan nog wel eens verrast worden!

- Bij een gangendiner wel vragen of ze tussende de gangen door wel wat tijd willen inlassen. Wij hadden een keer meegemaakt dat de ene kelner mijn soepbord links weghaalde en direct een andere kelner rechts mijn hoofdgerecht kwam brengen. Gezellig en rustig dineren kennen ze schijnbaar niet.

- Het gemiddelde inkomen van een Hongaar in Budapest is € 700 euro. Natuurlijk is alles goedkoper dan in Nederland maar de werknemers maken lange dagen. Wij vonden het niet meer dan normaal een fooi te geven. Soms wordt dit al in de rekening opgenomen maar vaak niet. Gemiddeld gaven wij 1000 forint, wat zo'n 3,5 euro was. Dit vergeleken met een etentje van 15 euro pp wordt dat zeer gewaardeerd.

- Budget: Wij waren voor 5 nachten € 370,00 kwijt voor 2 personen vliegen + hotel. Alles bij elkaar (ook heen en terug Schiphol, taxi heen en terug vliegveld Budapest, vervoer in Budapest) kwamen we op € 1000,00.
Maar dan houden wij ook wel van een souvenirtje of 2....

Onze favorieten:

- Hongaars Nationaal Museum
- De Burchtwijk in de avond met het Vissersbastion, compleet uitgestorven. (of komt dat omdat we er in November waren?)
- De Gellert heuvel, hiervan af heb je prachtig uitzicht over de Donau met alle belangrijke gebouwen.
- Bistro/restaurant Déryné aan de Buda-kant heerlijk ontbeten en supergoed diner gehad!
- Centrál Kávéház, koffie drinken in een boekenwinkel met immens mooi plafond.
- De Schoenen langs de Donau, WO2 monument.

Foto's

388e6.jpg
388e6.jpg
Sanine
da690.jpg
da690.jpg
Sanine
59b72.jpg
59b72.jpg
Sanine