Boedapest Artikelen & Blogs

Reportage

10x de leukste borreladresjes van Boedapest

Gepubliceerd: 28 jan 2018

Een stedentripje naar Boedapest is nooit een slecht idee. Zéker niet in de zomer, wanneer de vele ruïnebars de poorten naar hun verborgen binnentuinen (kerts) open zetten. Columbus-reporters Tom Aussems en Lars van der Waarden kamden de binnenstad voor je uit, en brachten hun favoriete culturele hoofdkwartieren en hipsterholen in kaart. Egészségedre – proost!

Columbus Travel
Columbus Travel


Strijk jij deze zomer neer bij Szimpla? (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

1. Drink een biertje in een oude Trabant

Een citytripje Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan Szimpla, de grondlegger van de ruïnebartrend. Wij waren er net op tijd om het zitje in de gehalveerde Trabant toe te eigenen. Maar je kunt er ook neerploffen in een van de vele duistere nissen, met een pitcher bier of waterpijp. Op zondagen in de zomer vindt er een boerenmarkt plaats, van 9 tot 14 uur, Kazinczy u. 14, szimpla.hu.

2. Zie en word gezien in een design-kert

Anker’t is met zijn achthonderd vierkante meter de grootste van alle outdoor ruïnebars in centraal Boedapest. Deze nieuwe generatie design-kert biedt een alternatief voor de chaotische, rommelig ingerichte kerts van het eerste uur. Wij gooiden er bij binnenkomst maar meteen ons anker uit – hier wilden we voorlopig niet meer weg, Paulay Ede u. 33, facebook.com/ankertbar.


Ga jij deze zomer uit in Anker't? (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

3. Smikkel van oosterse hapjes

Hoewel men de meeste ruïnebars toch vooral bezoekt vanwege het goedkope bier, bewijst Mazel Tov dat er niet één vaste kert-formule is. In deze gerenoveerde binnentuin geen mu­ffe, tweedehandslucht, maar de onmiskenbare geur van oosterse kruiden en gerechten. Dit ‘ruïnerestaurant’ is dé plek voor een etentje buiten de deur. Aanrader: de runderkebab met peterselie, Akácfa u. 47, mazeltov.hu.

4. Rave in een illegale feestkelder

Auróra is een van de nieuwste toevoegingen aan de lokale kert scene. Het is dat we door een local werden getipt, want anders hadden we deze ontmoetingsplek voor alternatieven in District VIII nooit opgespoord. Stap er binnen door de grote, ongemarkeerde deur en drink een kop thee in de binnentuin, speel een bordspelletje in het café of rave tot diep in de nacht in de illegale feestkelder, Auróra u. 11, auroraonline.hu.

5. Maak een praatje met de locals

Toen we binnenstapten in deze kert van het eerste uur, wisten we alle ogen op ons gericht; er komt zelden of nooit een toerist in Gólya. Haal in de keuken van dit voormalige woonhuis een drankje en bakje nachos en strijk er mee neer in het binnenhofje voor een babbel (en borrel) met de buurtbewoners, Bókay János u. 34, facebook.com/roncskocsma.


Eet jij deze zomer een hapje bij Mazel Tov? (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

6. Ga uit in een kostschool

Eens een kostschool gerund door Franse nonnen, daarna een prestigieuze Hongaarse universiteit en nu Dürer Kert, een van leukste buitenbars en -clubs van Boedapest. In deze voormalige universiteitssportschool, -collegezaal, -kapel en -tuin is bijna dagelijks wat gaande, van lezingen en filmavonden tot vintage marktjes en muziek van Hongaars en internationaal talent, Ajtósi Dürer sor. 19-21, durerkert.com.

7. Relax in een hangmat op een parkeerplaats

Kőleves Kert is aangelegd op een voormalig parkeerterrein in het hart van District VII. In de hangmatten en achter de voetbaltafel kregen wij met gemak een middag om. De ronde bar is trouwens afkomstig van muziekfestival Sziget Festival, Kazinczy u. 37, facebook.com/Koleves.


Drink jij deze zomer een cocktail bij Extra? (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)

8. Maak het laat bij de tandarts

Een mond met dikke rode lippen komt overal terug in de kert en danszalen van Fogás Ház. Het is een verwijzing naar een tandartsbordje dat in de straat hing toen de afbrokkelende panden werden opgekocht. Fogás Ház is dé uitgaans-kert van het stel, Akácfa u. 51, fogashaz.hu.

9. Geniet van een weekendbrunch

Een grote achtertuin, een dakterras, een podium, een bar en een gezellig eetzaaltje; Most Bistro is het manusje van alles. Het menu van krantenpapier is al net zo divers. Zo kun je er terecht voor betaalbare Hongaarse kost, burgers en zelfs Thais. Tip: bezoek deze bistro voor een weekendbrunch, van 10 tot 16 uur. Of pak een concertje mee. Liveblues en -jazz op maandag (20 tot 22 uur) en zaterdag (12 tot 16 uur), Zichy Jenő u. 17, mostbisztro.hu.

10. Houd het droog in een atelier

De eigenaren van Extra hebben extra hun best gedaan om van deze voormalige kunstenaarswoningen en -ateliers een eigentijdse bar te maken; overdag en ’s avonds een verdienstelijk restaurant en daarna een bar. Het soort bar waar je je nacht begint, niet eindigt. Gaaf detail: de rode paraplu’s die over de kert zijn gespannen, Klauzál u. 15, extrabudapest.com.

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Hongarije artikelen
Reisnieuws
Budget tripje in Europa? De 8 beste budget airlines

23 dec 2017, Nergens ter wereld heeft de opkomst van budgetvluchten het reizen zó beïnvloed als in Europa. Adviesbureau Skytrax stelde een top 8 samen van Europa's beste budget airlines, gebaseerd op beoordelingen van passagiers.

0
Reisnieuws
Leraren laten 18-jarige scholiere achter na schoolreis

15 apr 2017, De schoolreis naar Boedapest was geslaagd voor de 18-jarige Esra uit Haaksbergen, totdat ze haar ID-bewijs kwijtraakte en door haar leraren werd achtergelaten op het buitenlandse vliegveld... Ze doet haar verhaal aan het AD. Hoe had jij gehandeld?

0
Reisnieuws
De leukste Europese steden en waar ze in uitblinken

13 apr 2017, Aan leuke citytripbestemmingen geen gebrek in Europa. Daarom deed reisplatform GoEuro onderzoek naar de sterkste punten per stad. Zo blinkt Berlijn uit in nachtleven en scoor je in Kiev de goedkoopste accommodatie. Benieuwd naar de overige resulta...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.