Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Historisch veerhuis met uitzicht op de abdij

Wales,
Groot-Brittannië


Ga heerlijk lunchen in een voormalige molen met een prachtig uitzicht op de ruïne van Tintern Abbey! Het restaurant "Het Anker" (The Anchor) ligt langs de rivier de Wye met prachtig uitzicht op de verwoeste abdij "Tintern Abbey". Deze historische herberg, gelegen in een mooi heuvelachtig gebied, dateert uit de twaalfde eeuw en was oorspronkelijk een cider- en graanmolen voor de abdij zelf.

In de 19e eeuw werden er een aanbouw gerealiseerd om de keuken en een zaal te huisvesten en onlangs is de tuinkamer afgerond waar je heerlijk kan lunchen.

Aangrenzend aan het gebouw is de Ferryman's cottage (huisje van de veerman), die is verbonden aan de abdij van Watergate, een dertiende-eeuwse boog op de top van een helling. Een veerboot vervoerde hier mensen en goederen naar Engeland aan de andere kant van de Wye. Het was ooit de noordelijke toegangspoort tot het terrein van de abdij en is nu (bijna) een Welsh Heritage monument.

De kaart bestaat uit uitstekende lokale producten met natuurlijk onder andere het lokaal gebrouwen bier en cider.

Tintern Abbey ligt in een prachtig heuvelachtig gebied en is gebouwd met de lokale steensoort. Als de muren eens konden praten! De gezangen van talloze monniken echoën door het metselwerk als je er door rondwaalt. Ondanks dat de abdij nu een ruïne is die zonder dak naar de hemel reikt, blijft het de best bewaarde middeleeuwse abdij in Wales.

Tintern was pas de tweede Cisterciënzer stichting in Groot-Brittannië, en de eerste in Wales. De huidige overblijfselen zijn een mix van structuren over een periode van 400 jaar tussen 1131 en 1536. Er zijn zeer weinig overblijfselen van de eerste gebouwen, maar de enorme ramen en later decoratieve details aan de muren, deuren en stijgende bogen blijven imponeren.