Vaarvakantie Narrowboat

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Vaarvakantie Narrowboat'
Was hier op 2017-09-13 Gepost op: 4 reacties.
Varen met een Narrowboat. Hoe is dat? (29 sept t/m 13 okt)

De voorbereiding:
Al best lang stond het op de bucketlist van mijn partner. Een vakantie met een narrowboat in Engeland. Na een aantal jaar met onze zeilboot door Nederland (staande mast afhankelijk) te hebben gevaren is het er dit jaar van gekomen omdat we vorig jaar de zeilboot hebben verkocht.
Maar waar begin je dan! Welk vaargebied, welke boot, welke periode? Ach, de zomer was lekker genoeg dus we bleven het boeken maar uitstellen… We mikten op september…

Onafhankelijk van elkaar gingen we ons oriënteren. Ik had mijn zinnen gezet om de oversteek te maken van IJmuiden naar Newcastle (10% korting voor Columbusabonnees) en dan naar Schotland door te rijden. Een week met de narrowboat tussen Edinburg en Glasgow. Met als attractie het grote ‘reuzenrad’ voor boten in Falkirk en het langste aquaduct in Schotland. En dan nog een week of 2 door Schotland te toeren.

Mijn partner had een artikel gelezen in ‘Zeilen’ van de ANWB. Dat ging over Canalboating op het Llangollen kanaal. De foto’s erbij waren gelijk al tempting. Na het lezen van het artikel was ook ik verkocht. Varen in Wales: mooie landschappen, sluizen, ophaalbruggen en het Unesco World heritage site deel van het Llangollen kanaal: Pontcysyllte en Chirk aquaduct en de tunnels. We zouden 38m boven de grond langs een ijzeren wandje gaan varen. Ook de historische stadjes als Wrenbury, Whitchurch, Ellesmere, Trevor en Llangollen lijken voor genoeg afwisseling te gaan zorgen!

De reservering:
Nu het vaargebied bepaald is op zoek naar een geschikte en beschikbare boot. Oeps. Zoveel keuzes en startpunten. Boten voor zelfs 8 personen… Maar die vond ik wel erg lang. En bij welke aanbieder ik ook ging zoeken, steeds kwam er voor de beschikbaarheid en de prijs de automatische link naar www.waterwaysholidays.com tevoorschijn. Daar heb ik dan ook geboekt.

Gekozen voor een boot voor 4 personen met een vast slaapgedeelte en een lounge waarvan de tafel ook tot 2 pers. bed kan worden omgebouwd. Misschien dat er nog vrienden uit Londen een paar dagen komen meevaren. De voorzieningen zijn echt super: volledig ingerichte keuken en comfortabele badkamer, goed bed en genoeg zitruimte. Volop bergruimte ook. Televisie, wifi en centrale verwarming. Bedlinnen en handdoeken voor buitenlanders inbegrepen. Ook het welkomstpakket voor de keuken is praktisch. Een goed regenpak en zwemvesten behoort tot de standaarduitrusting. De technische aspecten van de boot zijn prima. Voor de volle tank diesel betaal je borg bij boeking. Na het varen wordt er getankt en het verschil wordt cash terugbetaald.
Goede informatie, betaling via CC en bevestiging per omgaande. De organisatie waarmee we gaan varen is ABCboathire vanaf Wrenbury Mill. De boot heet Cape Weaver. Half september is uiteindelijk oktober geworden vanwege de fikse korting die vanaf oktober voor 2 weken huren werd aangeboden. In 2 weken konden we zowel naar Chester, als naar Llangollen varen!

De incheck:
Is te vergelijken bij het in ontvangst nemen van een camper of een vakantiehuisje. Alles wordt even doorgenomen. Voor de veiligheid wordt nog gevraagd of we de video hebben bekeken hoe de boot te hanteren en hoe de sluizen te bedienen. Maar toch nog verplicht om ook ter plaatse de video nog even extra te bekijken. Of je ervaring nodig hebt om zo’n boot te mogen huren? Nee. Geen vaarbewijs of iets dergelijks nodig. Maar dat wij bootervaring hebben was toch wel handig. Indien gewenst vaart er iemand de eerste dag een stukje mee om even te kunnen wennen. Ter plaatse nog de routekaart Llangollen canal en het gidsboekje ‘canalcompanion Welsh waters’ van Pearson aangeschaft. Wij besloten om de eerste nacht nog in Wrenbury te blijven en hebben op ons gemak onze spullen uitgepakt (en wat we niet nodig hadden in de auto gelaten), hebben boodschappen gedaan in Nantwich (leuk provinciestadje) en stoofpotje gegeten in The Dusty Miller dat net over de ophaalbrug bij Wrenbury Mill ligt.
Terug op de boot het vaarplan voor de komende dagen besproken. De verwarming werkt prima (heb je wel nodig deze periode). Het bed ligt goed.
De vaarvakantie met de ‘Cape Weaver’ kan beginnen!

Handige websites:
www.waterwaysholidays.com/
www.canaljunction.com
www.abcboathire.com

Wordt vervolgd.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Na regen komt de regenboog

Na regen komt de regenboog

Voorvertoning Het interieur

Het interieur

Voorvertoning Eerste blik op Cape Weaver

Eerste blik op Cape Weaver

Voorvertoning lekkers bij de koffie

lekkers bij de koffie

Voorvertoning ook 's avonds mooi

ook 's avonds mooi

Voorvertoning vele bruggetjes gepassseerd

vele bruggetjes gepassseerd

Voorvertoning en sluizen

en sluizen

Voorvertoning En aquaducten

En aquaducten

Na regen komt de regenboog

Na regen komt de regenboog

Het interieur

Het interieur

Eerste blik op Cape Weaver

Eerste blik op Cape Weaver

lekkers bij de koffie

lekkers bij de koffie

ook 's avonds mooi

ook 's avonds mooi

vele bruggetjes gepassseerd

vele bruggetjes gepassseerd

en sluizen

en sluizen

En aquaducten

En aquaducten

Het nieuwe Columbus-boek ‘Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa’ is uit! Bestel het boek voor € 14,95 + gratis verzending.
Het nieuwe Columbus-boek ‘Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa’ is uit! Bestel het boek voor € 14,95 + gratis verzending.
 

4 reactie(s) bij "Vaarvakantie Narrowboat"

 • profile image comment

  Wat ziet die boot er leuk uit. Zelf lonk ik al jaren naar zo'n tocht over het Canal du Midi, maar ja tnt niemand die mee kan of wil op tijden dat ik weg kan... En om zoiets nou in m'n eentje te gaan doen??

  Door abytravel • geplaatst op 2017-11-04 09:55:35
 • profile image comment

  Lijkt me ook erg leuk om eens te doen! Goed geschreven blog vol duidelijke tips!

  Door WKerkhof • geplaatst op 2017-11-01 11:56:26
 • profile image comment

  Wat een prachtige manier om zo dit land te verkennen. Leuke blog en mooie foto’s

  Door aticketto • geplaatst op 2017-10-28 12:03:07
 • profile image comment

  Wat gaaf dit, Jantine, lijkt me super om te doen! Goede tips in je blog en leuke foto’s!

  Door karinm • geplaatst op 2017-10-27 20:01:57

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.