Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wales image

Vaarvakantie Narrowboat

Wales
Groot-Brittannië
Jan10e

Vaarvakantie Narrowboat

Varen met een Narrowboat. Hoe is dat? (29 sept t/m 13 okt)

De voorbereiding:
Al best lang stond het op de bucketlist van mijn partner. Een vakantie met een narrowboat in Engeland. Na een aantal jaar met onze zeilboot door Nederland (staande mast afhankelijk) te hebben gevaren is het er dit jaar van gekomen omdat we vorig jaar de zeilboot hebben verkocht.
Maar waar begin je dan! Welk vaargebied, welke boot, welke periode? Ach, de zomer was lekker genoeg dus we bleven het boeken maar uitstellen… We mikten op september…

Onafhankelijk van elkaar gingen we ons oriënteren. Ik had mijn zinnen gezet om de oversteek te maken van IJmuiden naar Newcastle (10% korting voor Columbusabonnees) en dan naar Schotland door te rijden. Een week met de narrowboat tussen Edinburg en Glasgow. Met als attractie het grote ‘reuzenrad’ voor boten in Falkirk en het langste aquaduct in Schotland. En dan nog een week of 2 door Schotland te toeren.

Mijn partner had een artikel gelezen in ‘Zeilen’ van de ANWB. Dat ging over Canalboating op het Llangollen kanaal. De foto’s erbij waren gelijk al tempting. Na het lezen van het artikel was ook ik verkocht. Varen in Wales: mooie landschappen, sluizen, ophaalbruggen en het Unesco World heritage site deel van het Llangollen kanaal: Pontcysyllte en Chirk aquaduct en de tunnels. We zouden 38m boven de grond langs een ijzeren wandje gaan varen. Ook de historische stadjes als Wrenbury, Whitchurch, Ellesmere, Trevor en Llangollen lijken voor genoeg afwisseling te gaan zorgen!

De reservering:
Nu het vaargebied bepaald is op zoek naar een geschikte en beschikbare boot. Oeps. Zoveel keuzes en startpunten. Boten voor zelfs 8 personen… Maar die vond ik wel erg lang. En bij welke aanbieder ik ook ging zoeken, steeds kwam er voor de beschikbaarheid en de prijs de automatische link naar www.waterwaysholidays.com tevoorschijn. Daar heb ik dan ook geboekt.

Gekozen voor een boot voor 4 personen met een vast slaapgedeelte en een lounge waarvan de tafel ook tot 2 pers. bed kan worden omgebouwd. Misschien dat er nog vrienden uit Londen een paar dagen komen meevaren. De voorzieningen zijn echt super: volledig ingerichte keuken en comfortabele badkamer, goed bed en genoeg zitruimte. Volop bergruimte ook. Televisie, wifi en centrale verwarming. Bedlinnen en handdoeken voor buitenlanders inbegrepen. Ook het welkomstpakket voor de keuken is praktisch. Een goed regenpak en zwemvesten behoort tot de standaarduitrusting. De technische aspecten van de boot zijn prima. Voor de volle tank diesel betaal je borg bij boeking. Na het varen wordt er getankt en het verschil wordt cash terugbetaald.
Goede informatie, betaling via CC en bevestiging per omgaande. De organisatie waarmee we gaan varen is ABCboathire vanaf Wrenbury Mill. De boot heet Cape Weaver. Half september is uiteindelijk oktober geworden vanwege de fikse korting die vanaf oktober voor 2 weken huren werd aangeboden. In 2 weken konden we zowel naar Chester, als naar Llangollen varen!

De incheck:
Is te vergelijken bij het in ontvangst nemen van een camper of een vakantiehuisje. Alles wordt even doorgenomen. Voor de veiligheid wordt nog gevraagd of we de video hebben bekeken hoe de boot te hanteren en hoe de sluizen te bedienen. Maar toch nog verplicht om ook ter plaatse de video nog even extra te bekijken. Of je ervaring nodig hebt om zo’n boot te mogen huren? Nee. Geen vaarbewijs of iets dergelijks nodig. Maar dat wij bootervaring hebben was toch wel handig. Indien gewenst vaart er iemand de eerste dag een stukje mee om even te kunnen wennen. Ter plaatse nog de routekaart Llangollen canal en het gidsboekje ‘canalcompanion Welsh waters’ van Pearson aangeschaft. Wij besloten om de eerste nacht nog in Wrenbury te blijven en hebben op ons gemak onze spullen uitgepakt (en wat we niet nodig hadden in de auto gelaten), hebben boodschappen gedaan in Nantwich (leuk provinciestadje) en stoofpotje gegeten in The Dusty Miller dat net over de ophaalbrug bij Wrenbury Mill ligt.
Terug op de boot het vaarplan voor de komende dagen besproken. De verwarming werkt prima (heb je wel nodig deze periode). Het bed ligt goed.
De vaarvakantie met de ‘Cape Weaver’ kan beginnen!

Handige websites:
www.waterwaysholidays.com/
www.canaljunction.com
www.abcboathire.com

Wordt vervolgd.

Foto's

a8437.jpg
a8437.jpg
Jan10e
5701e.jpg
5701e.jpg
Jan10e
a9d9a.jpg
a9d9a.jpg
Jan10e
10a87.jpg
10a87.jpg
Jan10e
35148.jpg
35148.jpg
Jan10e
c5891.jpg
c5891.jpg
Jan10e
fa851.jpg
fa851.jpg
Jan10e