Op survivaltocht in Wales image
Lkoedam

Op survivaltocht in Wales

Een paraplu die windkracht tien aankan? Check. Een sterke maag, stalen zenuwen en een hoofd in de wolken? Check, check, check. Wales wacht op je.

Een onvergetelijke reiservaring in Wales: een paardentocht op de Gower Peninsula. Foto: Peter de Ruiter.
Een onvergetelijke reiservaring in Wales: een paardentocht op de Gower Peninsula. Foto: Peter de Ruiter. (© Columbus Travel 2015)


Bij aankomst in Wales voel je als het goed is meteen nattigheid: dit is het meest regenachtige deel van het al rijkelijk met neerslag gezegende Groot-Brittannië. Maar als rechtgeaarde natuurliefhebber laat je je niet afschrikken en zoek je juist nog meer nattigheid op. Te beginnen op de Gower Peninsula, een ruig schiereiland aan de zuidwestkust.



Gower: niet voor watjes



Je uitvalsbasis: het negentiende-eeuwse jachthuis Parc-le-Breos. Eigenaar Olive Edwards waarschuwt dat Gower niet voor watjes is: ‘Complete dorpen en kastelen zijn hier door winterse zandstormen in een namiddag verzwolgen. Heel af en toe, één keer in de zoveel tientallen jaren, worden de overblijfselen door diezelfde wind weer zichtbaar gemaakt.’ Dankzij die wind is Gower razend populair onder surfers, maar wat volgens Olive het schiereiland echt bijzonder maakt is het zogeheten Heath Land – land dat als gemeenschappelijk bezit door iedereen kan worden gebruikt.



Paardentochten



Het systeem stamt uit de middeleeuwen en maakt een wandel- of paardentocht een must – je kunt praktisch overal komen. De zuidkust van Gower is een aaneenschakeling van kleine rotsachtige of zanderige baaien, waarvan Three Cliffs Bay, Port Eynon Bay en Worms Head de rest de loef afsteken. De paardentocht naar Three Cliffs Bay voert langs bos, zilt water en uiteindelijk zelfs een fraai strand, maar Worms Head is verreweg het spectaculairst. Daar ligt een vulkaaneiland op slechts enkele honderden meters voor de kust waar je naartoe kunt lopen. Maar alleen tijdens eb. Zodra het water wast, perst het zich langs de rotsen en ontstaan er vervaarlijke stromen die met enige regelmaat toeristen verzwelgen. Ondanks dat een reusachtige klok aangeeft wat de marges zijn en vanuit een uitkijkpost twee strandwachters een oogje in het zeil houden. John, die hier al veertien jaar diensten draait, vertelt hoe vier jaar geleden een Amerikaanse jongen voor de ogen van zijn vriendin verdronk. ‘Hun horloges waren op een andere tijdzone afgestemd, waardoor ze volledig door de vloed werden verrast. Het meisje had mazzel, haar vriend verloor het van de gigantische stromen. Zijn lichaam is nooit meer gevonden.’



Geest van Koning Arthur



De dagsluiting is voor Arthur’s Stone, een verzameling rotsen in het binnenland van die door verschillende legenden aan Koning Arthur worden toegedicht. Arthurs geest zou van tijd tot tijd zelfs nog onder de rotsen vandaan komen en op Gower rondwaren. In werkelijkheid gaat het om een grafkamer uit het Stenen Tijdperk, die al duizenden jaren mos lag te verzamelen toen Arthur nog de luiers moest ontgroeien. Bovendien blijken er in Wales meerdere Arthur’s Stones te zijn neergelegd. Hoe dan ook, deze kun je afstrepen!



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)