Wales Artikelen & Blogs

Reisnieuws

3x Weg van Wales

Gepubliceerd: 27 aug 2012
0

Een paraplu die windkracht tien aankan? Check. Een wakeboard, bergschoenen en een fietshelm? Check. Een sterke maag en stalen zenuwen? Check. De woeste natuur van Wales wacht op je. Columbus brengt de drie spectaculairste natuurgebieden en de meest bijzondere buitenactiviteiten in kaart.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Robert B.P. van Weperen, Fotografie Peter de Ruiter

1. Gewaagd Gower

Begin je outdooravontuur in Wales op de Gower Peninsula, een ruig schiereiland aan de zuidwestkust. Je uitvalsbasis: het negentiende-eeuwse jachthuis Parc-le-Breos. Eigenaar Olive Edwards waarschuwt dat Gower niet voor watjes is: ‘Complete dorpen en kastelen zijn hier door winterse zandstormen in een namiddag verzwolgen. Heel af en toe, één keer in de zoveel tientallen jaren, worden de overblijfselen door diezelfde wind weer zichtbaar gemaakt.’ Dankzij die wind is Gower razend populair onder surfers, maar echt bijzonder is het zogeheten Heath Land – land dat als gemeenschappelijk bezit door iedereen kan worden gebruikt. Het systeem stamt uit de middeleeuwen en maakt een wandel- of paardentocht een must – je kunt praktisch overal komen. De zuidkust van het schiereiland is een aaneenschakeling van kleine rotsachtige of zanderige baaien, waarvan Three Cliffs Bay, Port Eynon Bay en Worms Head de rest de loef afsteken.

De paardentocht naar Three Cliffs Bay voert langs bos, zilt water en uiteindelijk zelfs een fraai strand, maar Worms Head is verreweg het spectaculairst. Daar ligt een vulkaaneiland op slechts enkele honderden meters voor de kust waar je naartoe kunt lopen. Maar alleen tijdens eb. Zodra het water wast, perst het zich langs de rotsen en ontstaan er vervaarlijke stromen die met enige regelmaat toeristen verzwelgen.


Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 22

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Groot-Brittannië artikelen
Reisnieuws
Hoeveel van deze paspoortstempels ken jij?

25 nov 2016, Door de douane gaan is vaak een heel gedoe. Maar van die nieuwe paspoortstempel beur je weer helemaal op. Dit zijn de meest bijzondere die wij vonden. Welke ken jij?

0
Reportage
Op survivaltocht in Wales

27 sep 2015, Een paraplu die windkracht tien aankan? Check. Een sterke maag, stalen zenuwen en een hoofd in de wolken? Check, check, check. Wales wacht op je.

0
Video
Video: freedivers duiken naar vliegtuigwrak

26 jul 2015, Deze mannen hebben vast geen claustrofobie. Freedivers Daan Verhoeven en Tim Money filmen hoe zij in Engeland een gezonken vliegtuigwrak binnengaan. Zonder zuurstof!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.