Stonehenge

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stonehenge na de storm

Stonehenge,
Groot-Brittannië


Stonehenge, het monument uit de jonge Steentijd, 3100 voor Christus, moet je op zijn minst een keer gezien hebben, want er wordt steeds meer over ontdekt.
De plek blijkt onderdeel te zijn geweest van een groter geheel. Bij Amesbury ontdekten archeologen van 2011-2015 zeventien onbekende kapellen en honderden andere kleinere monumenten.Nog eerder had men ontdekt dat de grote stenen van Stonehenge oorspronkelijk een cirkel of een 'C' vormden. Er werden twee lange sleuven gelokaliseerd die met de stand van de zon te maken hebben. De ene sleuf ligt op 21 juni (de zonnewende) in de lijn van zonsopgang en de andere op dezelfde dag in lijn met de zonsondergang. De sleuven kruisen elkaar op de plek waar later Stonehenge werd gebouwd. Ze werden vierhonderd jaar voor Stonehenge gegraven. Bron: The Guardian.

Ik stel me voor hoe het geweest is toen je na lang lopen de heilige plek bereikte. Zelfs nu, zonder drommen mensen. voel ik iets van de sfeer van toen. Als je dit ook zo wilt ervaren, heb ik de volgende tips voor jullie:

-Reserveer je kaartjes vooraf via internet en kies het eerste of het laatste tijdstip dat je naar binnen kunt. Wij waren er om half tien. Je mag zolang blijven als je wilt.
-Loop bij de site rechtsom. Audiotours beginnen links.
-Bekijk het museum, je maakt daar Stonehenge in alle seizoenen mee en je ziet hoe de mensen uit de Steentijd leefden. Buiten is een kleine nederzetting nagebouwd en je kunt zelf proberen stenen te verplaatsen. Leuk voor kinderen!
-Stonehenge is onderdeel van de National Trust. Als je van plan bent om nog meer historische plaatsen te bezoeken, raad ik je aan een National Trustpas aan te schaffen. Met drie bezoeken heb je hem al terugverdiend.