Stonehenge

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stonehenge

Stonehenge,
Groot-Brittannië


Stonehenge is een fascinerend prehistorisch monument en bestaat uit een ring van staande stenen en enkele honderden grafheuvels. Stonehenge is volgens archeologen gebouwd tussen 2000 tot 300 jaar v. Chr.
Er zijn veel theorieën over de oorsprong van Stonehenge, de vier bekendste zijn:
1) In de mythologie zou Merlijn, een tovenaar en Keltische druïde, het monument hebben gebouwd door op magische wijze de stenen te transporteren van Mount Killaraus, een legendarische berg in Ierland, naar deze plaats.
2) Volgens een andere theorie was Stonehenge vroeger een Romeinse tempel gewijd aan Caelus of de Griekse mythologische god Uranus.
3) Stonehenge zou vroeger een bedevaartsoord zijn geweest voor genezing.
4) Volgens een andere theorie was de opstelling van de stenen zo gebouwd vanwege de goede akoestische eigenschappen.
Waarschijnlijk zal men nooit precies weten wat de oorsprong van het indrukwekkende monument is. Maar Stonehenge wordt in ieder geval wel gezien als een traditionele heilige plaats waar met midzomer elk jaar veel mensen komen kijken naar de eerste zonsopgang van de zonnewende.
De bekendste steen van het monument is de “Heel Stone”. Dat is de steen op de voorgrond van de foto. De steen heeft een dikte van 2,4 meter en een hoogte van 4,7 meter. De Heel Stone ligt 77,4 meter van het centrum van Stonehenge op de Stonehenge Avenue. Het is de eerste steen waar het zonlicht op schijnt bij de zonnewende van midzomer.