Snowdonia NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beddgelert

Snowdonia NP,
Groot-Brittannië


Beddgelert is een klein dorpje in Wales.

Volgens de lokale verhalen is het dorpje vernoemd naar Gelert, de hond van Llywelyn de Grote. Het verhaal gaat dat na een dag jagen Llywelyn thuiskwam en zijn zoontje niet in zijn wieg aantrof. Gelert, onder het bloed, kwam de prins begroeten en de prins dacht gelijk dat zijn trouwe hond zijn zoontje had doodgebeten. Uit blinde woede reeg hij vervolgens zijn hond aan zijn zwaard om er vervolgens achter te komen dat Gelert zijn zoontje veilig verstopt had voor een enorme wolf. De wolf was door Gelert gedood. Overvallen door verdriet heeft hij zijn hond meegedragen tot buiten het dorp en hem daar begraven zodat iedereen het graf van de dappere hond kon bezoeken. Tot de dag van vandaag ligt het graf net buiten het dorp samen met een beeld van Gelert.

Naast Gelert's Graf is Beddgelert ook een prima beginpunt voor een aantal mooie wandelingen in de omgeving waaronder de wandeling door de Glaslyn Kloof en een wandeling naar Dinas Emrys, waar legendes zeggen dat er nog steeds een draak onder de heuvel slaapt.

Ook de gerestaureerde Welsh Highland Railway stopt in dit dorpje, en rijd of naar Caernarfon in het noorden of Porthmadog in het zuiden.