Schotland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cuillin Hills Isle of Skye Scotland

Schotland,
Groot-Brittannië


De meest uitdagende bergen van Groot-Brittannië vind je volgens sommige berg wandelaars toch wel in Schotland. En nee, niet de Ben Nevis en zijn broertjes, maar de Cuillin Hills op Isle of Skye, het grootste en noordelijkste eiland van de Binnen-Hebriden in het westen van Schotland. De rotsige pieken liggen in de vorm van een hoefijzer en vormen een 11 km lange keten.
De Cuillin Hills zijn onderverdeeld in de Black Cuillin, de hoogste bergen, en de Red Hills, de lagere en minder rotsachtige bergen.
Bergwandelen op de Cuillin Traverse
Aan de voet van de Cuillin Hills ligt de Atlantische Oceaan. Door de Golfstroom die zich hier bevindt zijn de bergen onderhevig aan een wisselvallig klimaat met veel regen en mist. Oriëntatie is heel lastig omdat de mist vaak lang blijft hangen en doordat de vulkanische rotsen soms magnetisch kunnen zijn waardoor je kompas niet goed werkt.
De Cuillin Hills zijn populair vanwege de vele routes waarin bergwandelen, klauteren en touwklimmen volop aan bod komen. De bekendste route is de Cuillin Traverse ,een route die alle grote toppen met elkaar verbindt in één grote tour. De ridge loopt van de top van Gars-bheinn in het zuiden naar de top van Sgùrr nan Gillean in het noorden. De Cuillin Traverse wordt algemeen beschouwd als het grootste bergbeklimmingsavontuur van Groot-Brittannië.