Schotland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schotland image

Magische plekken in Schotland

Schotland
Groot-Brittannië
Corriebalten

Magische plekken in Schotland

Omgeven door bomen is The Ladys Well een mysterieuze plek. We zijn in een lieflijk heuvellandschap bij het gehucht Holystone. Ontspannen wandelen we over velden waar schapen grazen, waar lammeren blatend hun moeder opzoeken als we passeren. We naderen een bijzondere plek, dat voel je gewoon. Zeven zilverberken beschermen deze oude bron. Ze staan er in een kring omheen. Een Keltisch kruis staat midden in het meer, weerspiegeld in het schaduwrijke water. Ik ga aan de waterrand zitten en geniet van deze wonderschone plek. Een plaats van stille overpeinzing.

Als de zon lange schaduwen werpt staan we voor Rosslyn Chapel met spitse torentjes ten zuiden van Edinburgh. Een kapel vol raadsels. Ik loop naar een van de banken en blijf een poosje rustig zitten om de energie van deze plek te ervaren. Overal mysterieuze symbolen. Naast Bijbelse afbeeldingen is er duidelijk een heidense invloed met draken, engelen en gezichten van de Green Man. Hij staat voor de wilde scheppingskracht in de natuur. De bouwer van de kapel, baron van Rosslyn en prins van Orkney, die rijk en machtig was, was zich ook bewust van het bovennatuurlijke. Deze esoterische kennis is in 1446 bij het bouwen gebruikt. Je voelt deze energie en ziet de bedoelingen door heel de kapel heen.
Later dwalen we door de weelderige bosrijke omgeving en voor mij ligt toch de werkelijke kracht van deze plek bij de oude eiken in het bos.

De Lyon vallei wordt omschreven als the longest, loneliest and loveliest. De naam komt van de Keltische zonnegod Lugh. Het mag misschien een plaats van eenzaamheid zijn, het is beslist een gebied met een bijzondere sfeer. In een hoekje van het kerkhof in Fortingall staat een oude boom. En als ik zeg oud dan bedoel ik héél oud! Op het pad tot aan de boom loop ik over een soort tijdslijn van alle periodes die deze taxusboom heeft overleefd. Voor me staat een boom van 5000 jaar oud! Ik ben stil van zoveel verleden. Deze boom was altijd al een sacrale plaats. Hij werd door onze verre voorouders als heilig gezien, als poortwachter naar de geestenwereld. Onder zijn kroon werden vaak rituelen uitgevoerd.
Tijdloos dwaal ik rond op deze bijzondere plek. Het voelt ook als heilige grond, naar welke maatstaf dan ook geoordeeld. Soms kom je op van die plaatsen waar je uren zou kunnen verblijven…dit is zo'n plek.

Net voorbij Munlochy zien we een bordje met 'Clootie Well'. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en we kunnen nog net een pad inschieten.
Vol verbazing lopen we een heuvel op waar bomen versierd zijn met sokken, shirtjes, zakdoeken en nog veel meer. Een stroompje water welt uit een rots aan de rand van dit bos. Als je ziek bent mag je een stuk stof onderdompelen in het geneeskrachtige water. Dat hang je in de bomen in de overtuiging dat bij het verlaten van de bron je ook de ziekte achterlaat. Vandaag zijn wij de enige pelgrims en de kleurrijke kledingstukken bewegen zachtjes in de wind, het zonlicht filtert door de takken. In deze betoverende omgeving is het gemakkelijk te geloven dat wensen uit komen. Ik hoop het van harte want het is ook triest om de vele smeekbeden te zien.

De ochtend bij Rockie Falls is magisch. Het zonlicht valt door de takken uiteen in ontelbare flonkeringen. De brede waterval zoekt zijn weg tussen grote rotsen. Vanaf een hangbrug zien we het zuivere sprankelende water dat als bergkristallen glinstert. Terwijl mijn lief rondloopt om te kijken of hij zalmen ziet springen betreed ik een betoverende wereld tussen mossen, rotsen en bomen. Ik neem plaats op een platte bijna zilverkleurige steen. Er is niemand, het is stil en sereen. In de Keltische traditie kent men plaatsen op aarde waar de krachten van aarde en kosmos elkaar ontmoeten. Deze waterval is zo'n plek!

Een ruig landschap. De schitterende luchten variëren van dramatisch tot blauw. Op deze afgelegen plek ademt de aarde een tijdloos verhaal tegen een achtergrond van de kale Mountains die naar de Schotse hemel reiken. Glen Torridon, 750 miljoen jaar oud is het leefgebied van wilde katten en steenarenden. In het weidse en ruwe landschap van de Schotse Hooglanden voel ik dat we in dit granieten koninkrijk slechts kleine stipjes zijn. Rijdend in een wit camperstipje dat zich langzaam voortbeweegt door een groots en grenzeloos landschap.