De woestijn van Engeland

Was hier op 2018-09-03 Gepost op: 2 reacties.

Dungeness…, alleen de naam al is geheimzinnig! Bedenk er een ondertitel bij en het zou zo een spannende film kunnen zijn.

Jaren geleden zag ik eens foto’s voorbij komen van scheepswrakken met als locatie Dungeness. Omdat die foto’s mooi waren en ik het fascinerend vond dat je dus veelzeggende platen kunt maken van zaken die aan het vergaan zijn, stond Dungeness sindsdien op mijn wishlist van plaatsen om te bezoeken. En in de zomervakantie van 2018 ging dat lukken, ruim 10 jaar later. De aan(deel)houder wint!

Vissersboot op het kiezelstrand van Dungeness

Maar wat is Dungeness dan echt? Dungeness is een landtong in het zuidoosten van Engeland, in het graafschap Kent. Het wordt ook wel de woestijn van Engeland genoemd, omdat het een verlaten indruk geeft. Deze plaats wordt nog wel bewoond door vissers en mensen die niet gestoord willen worden en is er een kerncentrale. Samen met de ouderwetse telefoonpalen, bovengrondse stroomdraden, een voormalige basis van de Royal Air Force en een oud smalspoor voor treinen zou dit dorpje zomaar de achtergrond kunnen zijn voor een serie à la Stranger Things.

De landtong steekt dusdanig uit dat Dungeness altijd een gevaarlijke plek is geweest voor de scheepvaart. En het antwoord daarop was altijd een vuurtoren. In totaal zijn er zeven geweest. Daarvan zijn er nog twee over en één is er nog functioneel.

Overblijfselen van een oude schuur bij Dungeness

Dungeness is wel veelzijdig. Zo heeft het één van de langste kiezelsteenstranden van de wereld en kan een derde van alle Britse plantsoorten hier worden gevonden. Het landschap is dan ook onder observatie van het National Nature Reserve (NNR). Het is een zg. Site of Special Scientific Interest (SSSI) en n het klimaat is er mild. De landtong kent meer zonnige dagen en gemiddeld twee weken minder vorst als het gemiddelde in het Verenigd Koninkrijk.

Dungeness heeft door al deze facetten toch een behoorlijke aantrekkingskracht. Je kunt de plaats regelmatig zien op foto’s en op televisie (bijv. het Pink Floyd album uit 1981 ‘A Collection of Great Dance Songs’ of afleveringen van Doctor Who).

Wij hebben er een middag rondgelopen en foto’s gemaakt. Met prima weer natuurlijk ;-) De pub werd goed bezocht, dus daar hebben we ons bezoek aan Dungeness afgesloten.

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

2 reactie(s) bij "De woestijn van Engeland"

  • profile image comment

    Mooie plek om een keer te bezoeken

    Door ChristaThieme • geplaatst op 2019-07-22 19:11:33
  • profile image comment

    Wat leuk om hier iets meer over te lezen. Fijne foto's erbij en de pub is ook niet verkeerd!

    Door corriedewinter • geplaatst op 2019-07-08 11:07:22

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.