Groot-Brittannië reisblogs

Europa Point

Martinatsea was er (tot 13 jun 2010) Gepost op 25 jun 103 reacties

Na vele weken van water, begint eindelijk de radar vol te lopen met vlekjes die zich allemaal door de nauwe opening tussen Europa en Afrika willen persen: Straat Gibraltar. In plaats van eerdere planning voor een directe reis naar Valencia doen wij nog even Gibraltar aan. Om gasten op te pikken en de Clipper te voorzien van wat brandstof.

Na de moeilijke worsteling over de Zuid Atlantische Oceaan lijkt ze er op het noordelijk halfrond een stuk meer zin in te hebben! Een sterk stabiel hoge drukgebied, wat het “Azoren hoog” wordt genoemd staat ons echter nog in de weg. Zodoende dat we tussen deze eilandjes knallen voor we rechtsaf slaan en 2 dagen voor geplande aankomst het anker in de Middellandse zee gooien. Na een wereldreis van een dikke acht maanden is het schip behoorlijk toe aan een nieuw laagje verf en nu we stil liggen wordt er dan ook hard gebikt, geschuurd en geverfd voor we zondag 13 juni Europa Point omvaren en daarmee een apart stukje Verenigd Koninkrijk binnen.

In 1490 werd dit gebied heel logisch bij Spanje gevoegd tot de een Nederlands/Engelse samenwerking in 1704 het gebied bezetten. 9 jaar later trok Nederland zich echter weer terug door het verdrag van Utrecht. Sindsdien is het in handen van de Engelsen ondanks de vele pogingen het te veroveren. Tijdens de tweede wereld oorlog bewees het zijn dienst door een goede ondersteuning te zijn voor de Geallieerden invasie op noord Afrika. Tegenwoordig is het echter vooral een vakantie paradijs en belangrijke bunkerhaven voor de scheepvaart. Met het zien van de “Apenrots” wat officieel Europa Point heet komen we nu duidelijk dichter bij huis.
Ook niet onbelangrijk in Gibraltar, wij krijgen hier weer een slangetje aan boord voor de hoofdmotor. En ik schrijf dit niet om nog eens Blog van de week te worden maar omdat het echt de waarheid is: wederom past het slangetje niet.. Nog even vertrouwen op de reparatie en elk half uur een machinekamer check.

We zetten dan ook maar snel koers richting het Oosten, helaas met veel te weinig wind. De Middellandse zee zou echter niet te Middellandse zee zijn als hier het weer in 10 minuten kan veranderen, daarom dat we voor Alicante nog even tegen de wind in proberen te boxen met windkracht 7, maar nadat we na 10 uur varen weer op het zelfde punt uitkomen besluiten we toch maar weer die motor te starten en komen we 16 juni geheel volgens de planning, 44 dagen na ons vertrek uit Kaapstad, zonder kleerscheuren in Valencia.

Als je dacht dat varen al weinig slapen was, is aan de wal zijn eigenlijk nog veel zwaarder.. Er volgen voor mij 3 stap avonden waarbij ik niet mijn benodigde slaapuurtjes behaal, maar wel weer veel nieuws uit Nederland ontvang. Tom, een van mijn vrienden uit Oostburg woont voor studie 5 maanden in Valencia en bij aankomst staan er plotseling nog twee bekenden op de kade.. Met een privé gids, een ingevlogen zus met vriendin, Vlaamse bieren, euro’s om mee te betalen en rechts rijdende auto’s voelt dit al helemaal als thuiskomen. Als dat nog niet genoeg is komen nog 3 vrienden heel toevallig op bezoek bij Tom en wat is er dan beter om in Valencia af te spreken om gezellig in oranje Nederland te zien winnen van Japan..

Ondertussen blijven we schuren en schilderen van 8 tot 6 in de avond, of de nacht nu lang of kort was.. daarmee heb ik me vanavond heel verantwoordelijk aan dek geïnstalleerd om te genieten van een zonsondergang boven een prachtige Spaanse stad, de Dire Straits in mijn oren en een steeds groter publiek om voor te schrijven! Ik blijf een gelukkig mens..

Martin Verweij

Martinatsea Positie 32489 (0 p.) Lid sinds 16-02-2010 Foto's en tips: 18 Blogs: 18 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Europa Point, foto gemaakt voor zonsopgang bij het aanlopen van
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

SAIL
2 7
Gepost op 27 augustus
Nederland Amsterdam
Het koude Noorden
3 3
Gepost op 08 augustus
Noorwegen Kristiansand
Lisboa
4 4
Gepost op 28 juli
Portugal Lissabon

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hoi Martin, ja maar er gaat toch niets boven het Zeeuwse, en tussen de regels door meen ik ook te lezen...eigen haard...
groetjes vanuit een ook heel zonnig Groede.

Door: • Geplaatst op

Hoi Martin,

Tom is sinds vandaag weer in wosburg en dus gaan we straks (rond 22.30 uur ) dat heugelijke feit even vieren in The Lane.
Binnenkort hopen we dat ook met jou te doen..!
Geniet van je laatste deel en bedankt voor de leuke stukjes..

Door: • Geplaatst op

Hej Martin,

Ja, ja dat slangetje blijft ons wel achtervolgen.
We nemen dat maar voor kennisgeving aan. Heb je het geschiedkundig verhaal uit de bibliotheek aan boord, via internet of heb je het paraat? In dat geval begin je je , naast real sailorman, ook nog te ontpoppen als geschiedkundige en schrijver (maar dat wisten we al)
Maak er op dat laatste deel van de reis nog iets moois van en hopelijk zien wij elkaar tijdens Sail Amsterdam,
Groetjes
Anno en Marielle

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.