Noord Ierland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The Giant's Causeway

Noord Ierland,
Groot-Brittannië


"The Giant's Causeway" .. alleen al de fantasierijke naam wakkert de nieuwsgierigheid van een reiziger aan. Het is een rotsformatie aan de Noord-Ierse kust, die bestaat uit zo'n 40 000 basaltzuilen en zou ontstaan zijn bij een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden.
De legende gaat dat de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill een pad (causeway) door de zee naar Schotland bouwde om daar te vechten met zijn Schotse tegenhanger Benandonner, maar als hij ziet dat deze reus nog vele malen groter is dan hijzelf, vlucht hij terug naar Ierland waar hij zijn vrouw vraagt om hem als baby te vermommen.
Benandonner gaat Fionn achterna en als hij op zijn beurt de vermomde baby ziet, schrikt hij van de grootte van het kind, aannemende dat de vader van zo'n grote baby vele malen groter zal zijn dan hijzelf .. Op zijn vlucht terug naar Schotland, vernielt hij het pad. Zo komt het dat alleen het begin van het pad in Ierland en het einde in Schotland (Fingal's Cave op Staffa) blijven bestaan ..
De basaltzuilen zijn het natuurlijke resultaat van afgekoelde en gekrompen lava. Erg mooi is dat ze in de loop der tijden zo ingesleten zijn, dat ze een soort van kuiltjes vormen; wat goed te zien is op de foto.
Ook hier weer de tip om 's ochtends vroeg of 's avonds te komen om de drommen mensen te vermijden. Wij waren hier 's avonds, waarbij het licht erg mooi viel vanover de zee op de zuilen!