Noord Ierland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hedges Horror

Noord Ierland,
Groot-Brittannië


Bregagh road in Noord Ierland kent niemand, The Dark Hedges wél. Dankzij de TV serie Game of Thrones is dit landweggetje van 500 meter lengte een eersteklas bezienswaardigheid geworden.

In werkelijkheid zijn de waanzinnig mooi gevormde bomen in de 18e eeuw geplant door de familie Stuart, het was de oprijlaan naar hun Mansion. Hiermee wilden ze dat hun bezoekers onder de indruk kwamen, en dat zal zeker gelukt zijn. De potentie van deze boomlaan is immens, een sprookje.....................als je op het juiste moment komt tenminste. Ik had op deze site al wat foto's er van gezien, dus de verwachtingen waren hoog.

De parkeerplaats voor de Hedges is ongeveer 150 meter verderop, als we parkeren staat er één andere auto. Gaaf, denk ik! Als we de hoek omslaan van Bregagh Road zie ik het volgende. Er staan wel tien auto's aan de zijkant geparkeerd, er is een busje midden op de weg toeristen aan het lossen. Ik schat dat er zeker 200 mensen over de weg lopen, alle kanten op, zelfs in de bomen klimmen. Dit is zo'n sprookje dat in een horror show is veranderd. Jammer, niets meer aan te doen. In het hoogseizoen zal het je niet eens veel helpen als je vroeg in de ochtend of laat in de avond komt denk ik. Helaas hadden wij in ieder geval een verkeerde tijdskeuze gemaakt, mede ingegeven door ons reisschema (het lag op de weg naar.....). Dit als tip én waarschuwing in ieder geval.

Op een gegeven moment kon ik toch deze foto nog schieten die nog iets idyllisch had, een gezin met kind op weg naar oma door The Dark Hedges.......of zoiets :o).

Toch bezoeken? Ja, het is en blijft een 'must see', een unieke plek, maar ben je bewust van de mogelijke drukte, en kies het moment daarom met zorg.