Londen reisblogs

Olympische Spelen, Holland Heineken House, Czech House, Austria House, apres ski, biertje, sporten, Alexandra Palace

flashpacker was er (tot 31 jul 2012) Gepost op 04 aug 122 reacties

Meedrinken is belangrijker dan winnen

Wat twintig jaar geleden begon als een voorzichtig concept is uitgegroeid tot een gigantisch populaire trekpleister: het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen. Vanzelfsprekend zijn hier Nederlandse drankjes en hapjes te krijgen, maar belangrijker nog: het is het uithangbord geworden van vele sponsoren, de Hollandse gezelligheid en wil om feest te vieren. En de officieuze huldigingsplek voor de gevierde sporter die zijn of haar wedstrijd succesvol heeft afgerond. Ik heb er in Beijing vier jaar geleden en in Vancouver twee jaar geleden een paar geweldige dagen/avonden beleefd en ik kan het iedereen die van bier, Nederlandse muziek en oh ja: sport houdt, aanbevelen. Maar als je toch in Londen, of over een paar jaar in Sochi of in Rio de Janeiro bent, kijk dan ook eens binnen bij andere ‘nationale huizen’. Want goed voorbeeld doet volgen, zo blijkt ook bij dit concept. En wie houdt er niet van Oostenrijkse jodelmuziek of Tsjechische meezingers? En je waant je vermoedelijk meteen ook (minimaal) twintig jaar terug in de tijd, want veel van deze ‘huizen’ zijn nog knus en klein, zoals de Oostenrijkse versie, of zijn juist een toonbeeld van moderniteit, zoals het Tsjechische huis.

De president
De laatstgenoemde is al volop in het nieuws geweest door niet alleen het mooie en relatief grote huis, maar vooral de dubbeldekkerbus die buiten voor de deur staat. Deze kan namelijk push-ups doen, al grommend van energie op zijn grote metalen armen en handen. Apart? Zeker, maar ook een publiekstrekker van jewelste. Wanneer ik er begin van de avond ben, is het niet heel druk. Op zitzakken wordt sport gekeken, en in de centrale hal wordt basketball, tafeltennis en poolbiljart gespeeld waar een paar uur later gedanst zal worden, legt de barman mij later uit. Een DJ draait plaatjes maar deze worden overstemd door hoge gilletjes uit vrouwenkelen als een sporter de hal binnenkomt. Hij moet met iedereen op de foto en deelt handtekeningen uit. Hij doet niet echt Tsjechisch aan en dat klopt. Op zijn ID kaart staat dat hij Jeff Porter is en uit de Verenigde Staten komt, hij blijkt een hordenloper te zijn. Het ontbreekt Tsjechie kennelijk aan eigen grote sporthelden, want zelfs Usain Bolt staat op het programma om de week erop langs te komen. Zal hij ongetwijfeld niet gratis doen. Wanneer ik mijn biertje drink bij de bar - Pilsner Urquell uiteraard, het Tsjechische Heineken – klinken nog meer gilletjes in de hal. Ik ga kijken en zie een oudere man in kostuum die nog meer belaagd wordt dan de Amerikaanse sporter. Het heeft niet bepaald een atletisch figuur, wel heeft hij beveiliging om hem heen en de zeer correcte supporters en personeelsleden vragen hem vriendelijk vragen om een handtekening en of ze met hem op de foto te mogen. Ik vraag aan mijn buurman wie deze man is. Het blijkt de Tsjechische president Václav Klaus te zijn. (ik weet niet of ze in plaats van hem ook Obama hebben gevraagd en dat hij heeft afgezegd). Ja, nu wil ik ook wel met hem op de foto, want waar ik twee jaar geleden nog met toenmalig premier Balkenende op de foto stond in het Holland Heineken House, zet ik nu in op de buitenlandse politiek, ik ga voor de president! De man kijkt al enigszins verbaasd als hij mij nu vlak voor mij ziet en leest glimlachend de letters Holland op mijn vest. Een beveiliger fluistert hem iets in zijn oor en een presentator op het podium roept al zijn naam. Helaas, ik ben net te laat en hij moet naar voren.

Après ski
Puur per toeval belanden mijn vriend en collega Coen en ik de volgende dag in het Oostenrijkse nationale huis. We moesten nu eenmaal naar het toilet en deze zijn niet op metrostations aanwezig, dus zoeken we onze heil buiten het Tower Hill station bij de Londense Tower. Met een Grüss Gott begroeten we de in Tiroler kleding gestoken dame, maar komen binnen in het paviljoen meteen bij de beveiliging. Helaas, alleen voor VIP genodigden. En het toilet bevindt zich in een gehuurde toiletwagen die we kennen van openluchtfeesten. Zoals gezegd: sommige Landenhuizen bevinden zich nog in de Heinekenconceptfase van 20 jaar geleden… Gelukkig maakt de vriendelijke sfeer op het buitenterras, en het feit dat het droog weer is, veel goed. We lezen op een houten richtingaanwijzer dat het nog 1009 km is naar de Kitzbühler Alpen. Wij zijn bijna geneigd mee te doen aan een karaoke-jodelwedstrijd die je kunt doen op een laptop in een rode Engelse telefooncel. Wel worden we erg enthousiast van de skiliftbank, vooral als blijkt dat je de nieuwe en ouderwetse skispullen mag pakken, een helm of muts en skibril kunt opzetten en zo je Facebookfoto een winters tintje geeft. Auf Wienerschnitzel, wij gaan weer verder.

Schermen en hardlopen
Zoals al gezegd, het Holland Heineken House is populair en zoekt dan ook grote locaties. Deze keer het Alexandra Palace in Noord-Londen waar maar liefst 6000 personen in de ceremoniehal kunnen waar ’s avonds de optredens en huldigingen plaatsvinden. Deze hal is overdag niet in gebruik, wel de restaurants en een tribune bij de bar waarop wedstrijden worden vertoond. Ook kun je je zelf een sporter wanen door 25 meter hard te lopen inclusief tijdmeting, te tafeltennissen op erg kleine tafels die uit Madurodam lijken te zijn gehaald en te schermen op een elektronisch bord waarbij je je reactiesnelheid meet. Uiteraard kan er ook oer-Hollands gefietst en geroeid worden. Helaas hebben Coen en ik geen tijd om die avond aanwezig te zijn omdat we dan al terugvliegen. Voor het gevoel drink ik toch nog een biertje en hij een cola, want hij moet nog aan het werk. In het vliegtuig zie ik in de Volkskrant een geweldige cartoon van de vijf Olympische ringen in de vorm van bierglazen. Met als titel: meedrinken is belangrijker dan winnen. Heeft wijlen Freddy Heineken dan echt van wijlen Piere de Coubertin gewonnen en staat hij postuum op het hoogste podium?

flashpacker Positie 1138 (116 p.) Lid sinds 21-08-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 20 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De Tsjechische president Klaus zet zijn handtekening voor een fan.
blogfoto nr. 2
Tiroler gezelligheid in het Oostenrijkse Londen.
blogfoto nr. 3
Het draait natuurlijk allemaal om bier, eh sport, bij de Olympische Spelen.
blogfoto nr. 4
Of heeft het bier nu toch van de sport gewonnen?
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Zoektocht naar zwemvest op de Huang pu rivier
3 6
Gepost op 22 oktober
China Shanghai
Memento Park met beelden uit het communistische tijdperk
4 0
Gepost op 24 maart
Hongarije Boedapest

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

gefeliciteerd met de langste titel... (-:
Leuke inkijk al heb ik zelf wat moeite met het accent op 'feest' ipv op sport. Wat dat geef je een goede schets.
dank wee, gr Mies

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Leuk vervolg!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.