Londen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Londen image

Londen

Londen
Groot-Brittannië
Jildau

Het rare modegevoel van Britse meisjes (column)

Probeer het je voor te stellen: een iets te dik meisje heeft zich met zichtbare moeite, (de naden knappen bijna) in een hotpant weten te hijsen. Trots vertelt ze haar vriendin dat het een size 12 (42) is. Het ding zit zo strak om haar benen dat het lijkt alsof er twee rollades aan haar heupen vastzitten.

Lukt het om dit beeld vast te houden? Okay. Voeg hieraan toe: Een bolle, witte buik (compleet met navelpiercing) in wit truitje met een diep decolleté. Een zwarte netpanty waarvan de gaten tot twee keer zo groot zijn uitgerekt dan normaal (een size 10!) en een paar hoge zwarte laarzen tot net over de knie maken de outfit compleet.

Nee, ik heb het niet over een hoer. Ik heb het over een doorsnee Brits tienermeisje op vrijdagmiddag in de stad. In november. Zonder jas. Trappelend van de kou. Ik verklaar haar voor gek, maar als ik eens om me heen kijk zie ik alleen maar schaars geklede dames op straat lopen. Dik, dun, lang , klein, blond en donker.

Ik trek mijn conclusies: het is het één of het ander. Of ik heb last van een magnifieke, opzienbarende en alles overstijgende winterdip, of Britse tieners en twintigers zijn massaal in winterontkenning. De nieuwe Britse anti-wintermode kenmerkt zich door een ultraminimalistisch design: hoe minder hoe beter. Hun nieuwe slogan: Less is more: Nudity sells.

De covers de Engelse vrouwenmagazines hebben meer weg van de FHM en schreeuwen naakt. Fotoreportages van schaars geklede modellen in de sneeuw, in een druilerig, grauw park met paraplu en in een herfststorm op het desolate strand van Brighton. Nat geregend en met uitgelopen make-up, maar o zo sexy.

Ik betwijfel of het nog steeds sexy is als onze Engelse mevrouw van eerder met een rode loopneus al hoestend een roodharige, besproette jongen aanspreekt in de pub en daarbij per ongeluk in zijn pint bier niest. Dus als er een koude windvlaag door mijn haren strijkt kruip ik lekker diep weg in mijn warme winterjas en sla mijn sjaal nog eens goed om me heen. Ik voel jaloerse blikken op me gericht en hoor ze achter mijn rug om over me praten. Ik trek me er niets van aan, ik heb het in ieder geval warm. En zij, zij hebben matching goosebumps om blij mee te zijn.