Londen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Londen image

My maiden voyage (1977)

Londen
Groot-Brittannië
Vulture1960

My maiden voyage (1977)

Het is 1977 ik ben 16 jaar het wordt mijn eerste buitenlandse reis zonder mijn ouders. We gaan met de eindexamen klas van MAVO 4 naar Londen. We vertrekken op maandagochtend met de bus naar Hoek van Holland. Daar stappen we op de ferry naar Harwich. Om per bus onze weg te vervolgen naar London. Je mocht 50 gulden zakgeld meenemen. Ik was een verlegen jongen, nog zo groen als gras en met geld omgaan was ook niet mijn sterkste punt. Bij vakanties zonder mijn ouders altijd last van heimwee! ’

De corduroy broeken waren net uit jeans, toen nog denim genoemd, was hip. Ik had toen half lang blond haar. Nu altijd stekeltjes en beginnend grijs. s-ochtends met Clearasil het vet van je gezicht halen om maar geen jeugdpuistjes te krijgen. Maar natuurlijk wel lekker vet eten! Ik zat aan de buis gekluisterd bij De Kris Pusaka, Kung Fu en Sandokan. Was zo trots als een pauw op mijn eerste 5e hands brommer, een oude puch. Muziek van radio -Veronica- nam je op met een bandrecorder. Loeki de Leeuw presenteerde a.a. de TV reclame van Joris Driepinter. (3 glazen (pinten) melk per dag)

Tijdens ons bezoek viert Queen Elizabeth haar zilveren koningschap. Dat is leuk om mee te maken. De hit van dat moment is God Save the Queen van de Sex Pistols. Punk en Hard-rock waren mijn ding. We bezoeken alle toeristische hoogtepunten: wisseling van de wacht, Tower Bridgde, Westminster Abbey, we brengen een bezoek aan het grote warenhuis Harrods, en natuurlijk eten we fish & chips. Een van de hoogte punten was het bezoek aan de rock opera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber. Wat een prachtige musical was dat.

We slapen ergens in een groot pension. We liggen met zijn 4en op een kamer! De leraren die toezicht zouden moeten houden hebben het erg gezellig. We zien ze niet. Waren ze maar zo los als ze voor de klas stonden. In London zijn er winkels die tot 12 uur ‚s-avonds open zijn. Enkele jongens glippen door het raam weg en kopen wat drank en chips bij de avondwinkel. It is partytime! Ik drink niet en doe niet mee. Later op de avond komen er 2 meisjes uit onze klas in ondergoed bij ons op de kamer. Van verbazing kon ik geen woord meer uitbrengen, maar mijn wangen kregen wel de kleur van een rijpe tomaat. De melige meiden gaan weer naar hun kamer, ons verbaasd achter latend. Het waren enerverende avonden. En korte nachten.

Heb mijn fotocamera mee. Er zit een rolletje in van 24 foto’s. Na het ontwikkelen blijkt dat er maar een paar gelukt zijn. Maar ook al zijn ze niet zo goed het is de herinnering aan een onbezorgde week die telt!

Ik koop souvenirs voor mijn ouders en voor mijzelf een horror videofilm om thuis af te spelen in onze betamax videospeler. Als gevolg van deze aankopen is mijn geld donderdag al op. Helaas geen geld meer om op de terugreis op de boot wat eten te kopen. Hongerig , en doodvermoeid komen ik vrijdagmiddag weer bij school aan. Daar worden we herenigd met onze ouders. Een prachtig avontuur en een onvergetelijke reis en ervaring! En daarna? Lekker bijslapen. De zaadje voor mijn reislust is daar geplant.

Foto's

5f0e8.jpg
5f0e8.jpg
Vulture1960
50021.jpg
50021.jpg
Vulture1960