Londen duurste voor toerist image
Jan-Petra

Londen duurste voor toerist

Voor een cultureel tripje naar de Engelse hoofdstad moet je flink wat geld neertellen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een kaartje voor een toeristische trekpleister nergens ter wereld zo veel kost als in Londen.

Het onderzoek van de website Post Office onderzocht de toegangsprijzen voor toeristische attracties in de tien meest bezochte steden ter wereld, waaronder Parijs, Rome, New York en Praag. De Londense prijzen zijn het hoogst, ook al daalde de koers van het Britse pond dit jaar tot een historisch dieptepunt ten opzichte van de euro.

Vrije entree
Ondanks het feit dat bezoekers van de hoofdstad profiteren van vrije entree tot musea en galeries, zoals het Tate Modern en het Victoria & Albert Museum, bewijst het 'Cost of Culture' rapport dat ze veel meer voor kaartjes voor de opera, het ballet, concerten en monumenten moeten betalen dan elders.

Drie keer zo veel
Entree tot bijvoorbeeld het Buckingham Palace kost €35,75. Dat is drie keer zo veel als de toegangsprijs voor het Colosseum in Rome, de Eiffel Toren in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona of het Empire State Building in New York.

Tower of London
Een bezoekje aan de Tower of London of aan Hampton Court Palace kost respectievelijk €20,70 en €16,70. Dat is twee keer zoveel als de entree voor het Kasteel van Praag of het Poble Espanyol in Barcelona en zelfs drie keer meer dan een bezoekje aan Wilanow Paleis in Warschau of de Dom van Berlijn.

Operatickets ook duurder
Het onderzoek wees ook uit dat een middenklasse ticket voor een uitvoering van The Marriage of Figaro in het Royal Opera House voor juni € 171,85 kost. Bijna twee keer zoveel als een gelijkwaardig kaartje voor Carmen in het Teatro dell'Opera in Rome (€101,20). Nog een voorbeeld: volgende maand een voorstelling bijwonen van Romeo and Juliet, uitgevoerd door het Royal Ballet, kost twee keer zoveel als het zien van het Zwanenmeer door het Berlijnse Staatsballet.

Praag en Warschau goedkoop
Warschau en Praag, die buiten de Eurozone vallen, zijn de goedkoopste steden voor een culturele trip. Kunstgaleries, musea, monumenten en kaartjes voor de beroemde Poolse Nationale Opera, het ballet en het symfonisch orkest kosten slechts een kwart van gelijkwaardige tickets in Londen.

Dure hotels
Londen is ook op het gebied van hotels niet een land voor de bezoeker die de hand op de knip wil houden. Uit onderzoek van boekingswebsite Hotels.com van afgelopen maand, blijkt dat Groot-Brittannië de duurste kamers van Europa heeft en dat een nachtje slapen gemiddeld meer dan €125 kost. De prijzen kunnen zelfs oplopen tot €145 per nacht in de hoofdstad.

Buitenlandse toeristen
Desondanks hebben de hoge prijzen nog geen invloed op het aantal buitenlandse toeristen dat Londen bezoekt. Die profiteren van de zwakke koers van de pond. Met meer dan 16,1 miljoen bezoekers van overzee in het afgelopen jaar - meer dan New York of Parijs - bereikt Londen een tweede recordjaar op een rij.