The London Underground image
Lkoedam

The London Underground

Trendspotters opgelet: de wijken Hoxton en Spitalfields in het ooit zo berooide en beruchte East End zijn op dit moment the place to be.



Tekst en fotografie: Louise ten Have en Tom van der Leij



The London Underground



‘Het goorste, meest weerzinwekkende en gevaarlijkste deel van de stad.’ Zo oordeelden Londenaren over Spitalfields en Hoxton in de negentiende eeuw. Ze hadden een puntje: dit deel van de East End bestond uit een enorme verzameling krotten waar misdaad en prostitutie welig tierden. Het was het natuurlijke jachtterrein van seriemoordenaar Jack the Ripper.



Lange tijd bleven de buurten het domein van Cockneys, geboren en getogen East Enders uit de arbeidersklasse. Pas aan het einde van de twintigste eeuw begonnen – voornamelijk uit Bangladesh afkomstige – migranten hun stempel op het gebied te drukken. Brick Lane, de levensader van Spitalfields, en de levendige zondagse markt staan inmiddels bekend als dé plek voor een Londense curry-in-a-hurry.



In de Bengaalse voetsporen traden ook kunstenaars en andere stadsnomaden, die afkwamen op de vele leegstaande industriële gebouwen en ze omtoverden tot enorme ateliers en clubs. Klinkende namen als Gilbert en George, Tracey Emin en Stuart Brisley zijn inmiddels locals. Toen VIP-chef Jamie Oliver Hoxton in 2002 uitkoos als locatie voor zijn restaurant Fifteen, was dat de ultieme bevestiging van de transformatie van de buurt. Nu vind je hier overal trendy bars, hippe galeries in pakhuizen en gastropubs in elke prijsklasse. Zonder de arrogantie of zelfgenoegzaamheid die je elders in Londen aantreft. Het is officieel: Spitalfields en Hoxton vormen het meest enerverende en bruisende stukje Britse hoofdstad.

 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.