Liverpool

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De grootste kathedraal van het Verenigd Koninkrijk

Liverpool,
Groot-Brittannië


De grootste kathedraal van het Verenigd Koninkrijk staat niet in York, Londen of Oxford: nee, dit majestueuze gebouw ligt in het Noord-Engelse Liverpool. De [b]Anglican Cathedral[/b], die gratis te bezoeken is en waarnaar het tien minuten lopen is vanaf Liverpool Central Station, torent boven alle huizen uit en past goed in het industriële straatbeeld met zijn exterieur van donkerrood zandsteen. De binnenkant is al even indrukwekkend: prachtig glas-in-lood kleurt de ietwat sobere kathedraal, waar de bezoeker voornamelijk naar boven aan het kijken is. De Anglican Cathedral is namelijk een van de hoogste (en langste) kathedralen ter wereld.

Zin in een avontuurtje? Neem dan de lift en trap (£5) naar [b]het hoogste punt van het gebouw[/b] en ontdek naast de enorme kerkklokken ook de boeiende skyline van Liverpool: het historische waterfront, de radiotoren, de Metropolitan Cathedral op steenworp afstand en uiteraard de rivier de Mersey. Op een mooie dag is het zelfs mogelijk de bergen van Wales te zien, alsmede de kustlijn die naar de stad Blackpool voert.

Ook leuk: [b]St James Cemetery[/b], het stadspark dat om de kathedraal heen ligt. De grafstenen die hier staan dienden ooit hun functie, maar omdat de graven waar zij bij hoorden later zijn verplaatst, staan de stenen uit de negentiende eeuw er enkel als decoratie.