Liverpool

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Liverpool image

Magical Mystery Tour

Liverpool
Groot-Brittannië
Fransvdg

Magical Mystery Tour

Beatle muziek hoort bij mijn jeugd. En ik kan er nog steeds van genieten. Een oud-collega van me speelt gitaar in een band die alleen maar Beatlenummers vertolkt en hij vertelde me dat hij in het echte Walhalla voor de fans had mogen spelen: The Cavern Club in Liverpool, waar alles ooit begon. Toen ik in de krokusvakantie 2008 in Manchester was, vond ik dat ik ook maar eens in Liverpool moest gaan kijken. Ik maakte er een nostalgische Beatledag van. Eerst bezocht ik 's morgens, bij de fraaie Albert Docks, het museum "The Beatle Story". Daar liggen allerlei herinneringen, vooral uit de jaren '60 en '70. Terwijl je rond loopt tussen oude foto's, gitaren, platenhoezen en ook leuke prullaria geniet je er meteen van alle evergreens.
Als je de oude filmbeelden terugziet, van vier keurig geklede jongens met half lang haar kun je je haast niet meer voorstellen dat ze in de zestiger jaren voor veel ouderen zo aanstootgevend zijn geweest. Ik heb er tenminste glimlachend naar staan kijken.

Maar toch vond ik dat niet het hoogtepunt van de dag: nee, dat was de Magical Mystery Tour, de busrit door Liverpool langs de plekken waar de roots van de boys te zien zijn: hun eenvoudige geboortehuis, hun woonplek, en ook de plekken die ze bezongen hebben. Want ineens sta je dan zelf bij het hek van de Strawberry Fields en ook bij het straatnaambordje Penny Lane. Strawberry Fields was vroeger een meisjestehuis van het Leger des Heils. Maar dat is gesloopt. Als je nu bij het hek staat zie je dus niet meteen terug waarom de Beatles er een nummer aan wijdden: die meiden!
Een groep jonge Japannertjes ging van deze historische plekken uit hun dak. Blijkbaar waren de Beatles daar in 2008 nog steeds populair.

In de bus klonken onderweg alle hits die ze wereldwijd zo beroemd hebben gemaakt. Ook hoorden we er het tragische verhaal over de moeder van John Lennon, die bij het oversteken naar de bushalte werd doodgereden. Ze kon zelf niet goed voor John zorgen en daarom woonde hij als kind bij zijn tante Mimi. Moeder kwam wel regelmatig op bezoek. Ook op de dag met de fatale afloop. Wrange details zijn dat John juist die dag niet thuis was.....en dat de veroorzaker van deze ellende een beschonken politieagent was.

Bij de Rooms-Katholieke kathedraal wordt een leuker verhaal verteld. In de klokkentoren hangen vier grote luiklokken. Een groep mensen kwam met een origineel voorstel bij de bisschop: "Laten we de klokken vernoemen: John, Paul. George en Ringo. Leuk idee, maar de bisschop was tegen, met een bizarre onderbouwing: "Dat kan niet, want er bestaat geen Saint-Ringo."

De Magical Mystery Tour eindigt in Mathew Street bij de Cavern Pub en de Cavern Club waar ze ooit ontdekt zijn.
Ik kan echt reclame maken voor deze busrit. Je krijgt een ontzettend leuk beeld van de Beatle-geschiedenis en je ziet tegelijkertijd nog veel meer van de stad. Dus ook niet-Beatle fans kunnen mee!
Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij de toeristeninformatiedienst in de Albert Docks, vlak bij het museum van The Beatle Story.

Foto's

0083c.jpg
0083c.jpg
Fransvdg
44966.jpg
44966.jpg
Fransvdg