Liverpool reisblogs

Magical Mystery Tour

Fransvdg was er (tot 27 feb 2008) Gepost op 07 mrt 108 reacties

Beatle muziek hoort bij mijn jeugd. En ik kan er nog steeds van genieten. Een oud-collega van me speelt gitaar in een band die alleen maar Beatlenummers vertolkt en hij vertelde me dat hij in het echte Walhalla voor de fans had mogen spelen: The Cavern Club in Liverpool, waar alles ooit begon. Toen ik in de krokusvakantie 2008 in Manchester was, vond ik dat ik ook maar eens in Liverpool moest gaan kijken. Ik maakte er een nostalgische Beatledag van. Eerst bezocht ik 's morgens, bij de fraaie Albert Docks, het museum "The Beatle Story". Daar liggen allerlei herinneringen, vooral uit de jaren '60 en '70. Terwijl je rond loopt tussen oude foto's, gitaren, platenhoezen en ook leuke prullaria geniet je er meteen van alle evergreens.
Als je de oude filmbeelden terugziet, van vier keurig geklede jongens met half lang haar kun je je haast niet meer voorstellen dat ze in de zestiger jaren voor veel ouderen zo aanstootgevend zijn geweest. Ik heb er tenminste glimlachend naar staan kijken.

Maar toch vond ik dat niet het hoogtepunt van de dag: nee, dat was de Magical Mystery Tour, de busrit door Liverpool langs de plekken waar de roots van de boys te zien zijn: hun eenvoudige geboortehuis, hun woonplek, en ook de plekken die ze bezongen hebben. Want ineens sta je dan zelf bij het hek van de Strawberry Fields en ook bij het straatnaambordje Penny Lane. Strawberry Fields was vroeger een meisjestehuis van het Leger des Heils. Maar dat is gesloopt. Als je nu bij het hek staat zie je dus niet meteen terug waarom de Beatles er een nummer aan wijdden: die meiden!
Een groep jonge Japannertjes ging van deze historische plekken uit hun dak. Blijkbaar waren de Beatles daar in 2008 nog steeds populair.

In de bus klonken onderweg alle hits die ze wereldwijd zo beroemd hebben gemaakt. Ook hoorden we er het tragische verhaal over de moeder van John Lennon, die bij het oversteken naar de bushalte werd doodgereden. Ze kon zelf niet goed voor John zorgen en daarom woonde hij als kind bij zijn tante Mimi. Moeder kwam wel regelmatig op bezoek. Ook op de dag met de fatale afloop. Wrange details zijn dat John juist die dag niet thuis was.....en dat de veroorzaker van deze ellende een beschonken politieagent was.

Bij de Rooms-Katholieke kathedraal wordt een leuker verhaal verteld. In de klokkentoren hangen vier grote luiklokken. Een groep mensen kwam met een origineel voorstel bij de bisschop: "Laten we de klokken vernoemen: John, Paul. George en Ringo. Leuk idee, maar de bisschop was tegen, met een bizarre onderbouwing: "Dat kan niet, want er bestaat geen Saint-Ringo."

De Magical Mystery Tour eindigt in Mathew Street bij de Cavern Pub en de Cavern Club waar ze ooit ontdekt zijn.
Ik kan echt reclame maken voor deze busrit. Je krijgt een ontzettend leuk beeld van de Beatle-geschiedenis en je ziet tegelijkertijd nog veel meer van de stad. Dus ook niet-Beatle fans kunnen mee!
Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij de toeristeninformatiedienst in de Albert Docks, vlak bij het museum van The Beatle Story.

Fransvdg Positie 81 (19230 p.) Lid sinds 10-05-2009 Foto's en tips: 3094 Blogs: 33 Fans: 17

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Strawberry Fields forever!
blogfoto nr. 2
Penny Lane en Japanse fans.
blogfoto nr. 3
blogfoto nr. 4
Beatle Museum in de Albert Docks
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hoop op een betere toekomst.
4 30
Gepost op 04 december
Syrië Aleppo
Bloot in Landmannalaugar
2 13
Gepost op 23 november
IJsland

Reacties bij deze blog

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

dit lijkt me super leuk om te doen! 5* ;-)

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Erg interessant verhaal met veel informatie, dingen die ik nog niet wist! Lijkt me erg leuk om te doen zo'n tourtje!

dereizigers

Door: dereizigers • Geplaatst op

Voor mij een stukje 'opvoedkunde', maar wel erg interessant.

Jelle51

Door: Jelle51 • Geplaatst op

met veel plezier gelezen en goede tips!!

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Leuk dit verhaal,Frans mooie info over The Beatlles.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.