Kanaaleilanden - Aan de wandel met piraten image
Lkoedam

Kanaaleilanden - Aan de wandel met piraten

Er zijn door de bank genomen drie redenen waarom je naar de Britse Kanaaleilanden, even voorbij de Normandische kust, wilt reizen. Één: belasting ontduiken. Twee: wandelen. Drie: niet gestoord worden. Maar ik zoek iets anders ...





Lode Greven



Om met de eerste reden te beginnen, het begint al bij de luchthaven, want de Kanaaleilanden zijn de dichtstbijzijnde niet-EU-bestemming. Lekker taxfree shoppen dus. Wandelen? Dat kan. Vijf eilanden lang. Je zou er een eilandvijfdaagse van kunnen maken, waar je kuiten, je huid en je ogen er stevig van langs krijgen. En niet gestoord worden? Als je rust zoekt, dat krijg je in overvloed. Je zou er gestoord van worden, als je er niet tegen kunt. Ikzelf ben in geen van drieën geïnteresseerd. Geld kan me niets schelen, zo sportief ben ik nou ook weer niet en een beetje gestoord ben ik al mijn hele leven.



Wat me wel fascineert, is de geschiedenis van de eilanden. De Kanaaleilanden hoorden tot de elfde eeuw bij Normandië. Frankrijk dus. Maar inmiddels zijn ze zo Engels als High Tea. Dat ging niet zonder slag of stoot – vanwege de strategische ligging hebben de eilanden door de eeuwen heen onder vuur gelegen. Maar die Engelsen laten zich niet zomaar iets afpakken. Op mijn zoektocht over de eilanden kom ik overal sporen tegen van de gevechten. Oude forten, bunkers, kanonnen, om het over de musea nog maar niet te hebben. Ze zijn er maar wát trots op. Maar wat doet het met een volk als er voortdurend kapers op de loer liggen om je eiland over te nemen?



Mijn reis begint op Guernsey, een van de twee hoofdeilanden. Dit stukje Engeland heeft eeuwenlang onder leiding gestaan van piraten. Of liever gezegd, zeerovers. Met toestemming van Hare Majesteit de Koningin. De familie Sausmarez – typisch zo’n naam die nog stamt uit de Franse tijd – waren zeelui en behoorlijk goed in hun vak(...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 33



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.