Hadrian's wall

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hadrian's wall

Hadrian's wall,
Groot-Brittannië


Ik sta hier op een klein stukje van 'De Muur van Hadrianus'. Deze werd in het jaar 122 na Christus gebouwd als grens tussen het Romeinse rijk en de ‘barbaren’. De muur van steen en plaggen was een versterking over de gehele breedte van Groot Brittannië en had als doel de Romeinse noordgrens te beschermen tegen binnenvallende stammen.
Als je van oost naar west langs de hele muur wilt lopen, doe je er zeven dagen over.
Hadrians Wall Path begint aan de kust bij het Segedunum bij Wallsend en voert langs de River Tyne dwars door Newcastle, met z’n vele bruggen. Je wandelt dan verder door het golvende en lege landschap van Northumberland naar Carlise. Het laatste deel voert langs de Solway Firth naar het eind in Bowness on Solway. Per dag loop je tussen de 19 en 24 km, terwijl je onderweg op sommige etappes af en toe pittige hoogteverschillen tegenkomt, maar dat is juist leuk.
Zoals je ziet is de muur niet overal intact, veel stenen zijn in de loop der jaren gebruikt voor andere doeleinden. Wil je de muur in volle glorie zien en gewoon een stukje op de muur lopen, ga dan naar Housesteads, waar je de resten van een goed bewaard gebleven fort ziet. Ik loop hier ongeveer 6 km naar Rigg Car Park. In de verte zie je het stuk waar je op de muur kunt lopen. Bij Rigg Car Park kun je bus 122 (leuke naam) terug nemen.