England

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De rots is vol op Inner Farne

England,
Groot-Brittannië


De Farne Eilanden voor de kust bij Seahouses zijn een oase voor 23 soorten zeevogels: stormvogels, noordse sterns, zeekoeten, alken, eidereenden en aalscholvers en wat landvogels, zoals boerenzwaluwen en bonte kwikstaarten. En dan natuurlijk de papegaaiduikers, waar ik al meerdere foto’s van heb geplaatst. Daarvan werden er in 2015 bijna 40000 broedparen geteld.
Nu wil ik de alken in het zonnetje zetten. Ze broeden het liefst hun ene ei uit op een kleine richel of nis op een steile klif, zoals hier op Inner Farne, het grootste van de Farne eilanden. Net als papegaaiduikers vangen ze kleine visjes voor hun jong, die ze op een rijtje in hun bek bewaren. Zoals je hier ziet is het vechten om een plekje, maar over het algemeen zitten de dieren vredig naast elkaar.
De eilanden zijn te bezoeken vanuit Seahouses waar je een hele of een halve dagtrip voor een of meerdere eilanden kunt boeken. Neem hoofdbedekking of een paraplu mee, want de broedende noordse sterns vallen aan met hun snavel of met poepbommen!