Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oud Winchester

Engeland,
Groot-Brittannië


Winchester is een oude stad in het graafschap Hampshire in Zuid-Engeland. Al omstreeks 2000 v.Chr. werd het gebied bewoond. In 200 v.Chr. was er de grootste ijzertijdnederzetting van Engeland. In 44 na Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen en kreeg de naam Venta Belgarum.
De stad heeft vele historische gebouwen, waaronder de beroemde 12e-eeuwse kathedraal, waarin zich de graven bevinden van diverse vroeg-Engelse koningen. Deze kathedraal is met een lengte van 180 meter de grootste van Engeland. Ook vindt men er het enige resterende deel van het oude Koninklijk Paleis, de imposante 'Great Hall', waarin de 'ronde tafel' van koning Arthur is ondergebracht. De tafel dateert overigens in werkelijkheid pas uit de 14e eeuw.
De stad heeft lange tijd dienst gedaan als hoofdstad van het oude koninkrijk Wessex. Koning Alfred de Grote maakte Winchester in de 9e eeuw de belangrijkste stad van zijn koninkrijk en het was ook de hoofdstad van Engeland tot aan de Normandische verovering door Willem de Veroveraar in 1066. Willem verklaarde zowel Winchester als Londen tot hoofdstad en liet zich in beide steden kronen. Londen kreeg hierna echter de overhand. (Met dank aan Wikipedia)