Engeland reisblogs

Tuinen vol liefde

Knebbeltje was er (tot 12 jun 2012) Gepost op 12 jun 122 reacties

Tuinen vol liefde

Als bewoner van een appartement op de eerste etage zonder balkon mis ik één ding meer dan wat dan ook: een tuin. Ik hou van tuinen en ik hou van tuinieren. Van wroeten in de aarde, van kiempjes uit de grond kijken en blij zijn met elk nieuw blaadje, van snoeien en opbinden en eindeloos frutten.

Tsja, voor zo iemand is er maar één reisdoel, en dat zijn de grote tuinen van Engeland. En dan niet alleen de geregisseerde landschappen van Lancelot 'Capability' Brown, maar ook de kleinere cottagetuinen. De allereerste keer dat ik een echte Engelse landhuistuin bezocht en mijn allereerste 'mixed herbacious border' zag (en rook!) was ik helemaal de kluts kwijt. Zo veel bloemenpracht, zo veel schoonheid... Sindsdien kom ik regelmatig terug in de UK en pik dan elke keer een paar toptuinen mee. Met mate, want mijn partner heeft hevige last van hooikoorts en ik wil hem dat niet aandoen.

Maar niet alleen Jeff loopt soms met een zakdoek langs de borders. Ook ik hou het soms niet droog, als ik door een gat in de heg kijk en beloond word met een onverwachte aanblik. Tuinen, en dan vooral Engelse, ontroeren me. Maar waarom was dat eigenlijk zo? Ik kon het niet benoemen.

Ik wandelde door Sissinghurst vlak na een regenbui, de meeste toeristen hadden zich erdoor laten verjagen of zaten in de tearoom... ik was er bijna alleen, de zon kwam door de wolken en flonkerde op de waterdruppels op witte calla's... een moment van pure, resolute schoonheid. En een dag later, in Great Dixter, misschien de meest persoonlijke en dierbare van alle tuinen in Zuid-Engeland... opeens was daar zomaar een wilde wuivende weide vol veldbloemen naast streng geschoren heggen... En toen pas besefte ik wat het was dat mij zo diep raakte.

Het was liefde. Pure, onversneden, toegewijde liefde. Liefde van generatie na generatie van tuineigenaar, ontwerper, planter. Liefde van honderden naamloze tuinlieden die decennia- of eeuwenlang dat stukje grond hadden vertroeteld. Die elke plant, iedere boom kenden en verwenden. Die prachtige liefde, die voel ik in elke bloem, in ieder blaadje. Die ontroert mij diep, elke keer weer.

Daarom kom ik dus altijd met honderden foto's terug van zo'n tuinreis. Alsof ik nog niet genoeg plaatjes van klaprozen heb. Maar misschien probeer ik op die manier wel iets van die eeuwen durende liefde mee te nemen.

* Mijn favoriete tuinen in Engeland: Scotney Castle, Sissinghurst, Great Dixter, Sezincote, Tintinhull, Montacute, Hatfield, Hidcote, Snowshill, Sudeley.

Knebbeltje Positie 13048 (0 p.) Lid sinds 06-06-2012 Foto's en tips: 48 Blogs: 11 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Blauwe Iris en rode brug in Wilton House
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Wilgentwijg, bidsprinkhaan, mier
1 4
Gepost op 27 juli
Frankrijk Parijs
Een soort duivelse melkpan
1 5
Gepost op 17 juli
Indonesië Jakarta
Ik ben klaar met Florence
1 2
Gepost op 15 juli
Italië Florence

Reacties bij deze blog

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

mooi engels sfeerbeeld geef je hier weer, ik ben ook Anglofiel

meeko

Door: meeko • Geplaatst op

Prachtig!
Vol liefde geschreven, in een hele mooie stijl......

Wellicht probeer je die eeuwen durende liefde te vangen in je fotos.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.