Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

HMS Warrior (His Majesty's Ship Warrior)

Engeland,
Groot-Brittannië


De foto is gemaakt vanaf het plein bij trein en busstation, dus ik was nog geneens op het marineterrein. Dit ziet er al indrukwekkend uit toch?

Maar het is het laatste schip dat we bezoeken tijdens ons bezoek aan de Historical Dockyards. We twijfelden even. Het was inmiddels 16.00 uur en om 17.00 uur wilden we bij het hotel terug zijn om de auto op te halen en daarna de ferry naar Isle of Wight te halen. Maar we zijn er toch ook weer opgegaan. Nou, dat was een stevige uitsmuiter! Ook weer allemaal echt en realistisch.

Het eerste pantserschip van de Royal Navy, een oorlogsschip met een ijzeren romp.
Het schip was volledig afgewerkt in 1861 en was toen veruit het grootste, snelste, best bewapende en gepantserde schip ter wereld en bijna tweemaal zo groot als haar Franse tegenhanger La Gloire. Het zorgde voor twintig jaar Brits overwicht op de zeeën zonder ooit een schot te lossen.

Hoewel bij de bouw geen nieuwe technieken werden toegepast, was het het eerste schip dat een stoommachine, een propeller, een ijzeren romp, pantser van 11,5 cm dik en spiraalgegroefde achterladers combineerde op een ongeziene schaal.
De bouw startte internationale competitie tussen vuurkracht en pantser die pas eindigde tijdens de Tweede Wereldoorlog toen vliegtuigen en hun slagkracht slagschepen overbodig maakten. Het is een voorbeeld van de geleidelijke overgang van houten naar ijzeren schepen en van windkracht naar stoomkracht. HMS Warrior werd in 1883 uit de vaart genomen. (bron wiki)