Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Inner Farne in het broedseizoen

Engeland,
Groot-Brittannië


De Farne eilanden liggen net voor de kust van Northumberland bij het plaatsje Seahouses. Wij maken een boottocht langs een aantal eilanden en staan op het punt te landen op Inner farne, het grootste eiland, om de vogels: papegaaiduikers, aalscholvers, sterns, alken, te observeren. Zoals je ziet is er al een groot welkomstcomité van sterns paraat.
Ze vliegen hier bij de kapel, nu onderzoekscentrum, en het klooster op de plek waar St. Cuthbert, de 6e bisschop van Lindisfarne, zich als kluizenaar had teruggetrokken. Aan het begin ontving hij nog vrome pelgrims die genezing zochten en waste hun voeten, maar later beperkte hij zich tot zijn cel en opende enkel en alleen het raam om hen zijn zege te geven.
De vogels werden ook gezegend: Cuthbert vaardigde speciale wetten uit om eidereenden en andere zeevogels tijdens de broedperiode op de eilanden te beschermen. De wetten waren vermoedelijk de eerste echte vogelbeschermingswetten ter wereld. De eidereenden worden nog dikwijls in het Northumbrische dialect cuddy ducks (Cuthbert ducks) genoemd.
Nog even over de sterns: draag een hoed of muts en beschermende kleding: de vogels poepen gericht of ze proberen op je hoofd te pikken.