Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelparadijs

Engeland,
Groot-Brittannië


De term ‘duurzaam reizen’ is een breed begrip. Het eerste waar ik aan denk is op een andere manier op je bestemming te komen dan met het vliegtuig. Wat vaker de trein pakken is bijvoorbeeld een goede optie als het gaat om stedentripjes dichterbij huis. Scheelt weer een slok op een borrel.

Gelukkig maak ik toch al het liefst gebruik van dat kleine lokale bakkertje op de hoek, verken ik een onbekende stad bij voorkeur te voet en slaap ik heerlijk bij een kleine B&B. Ook de kroegjes/barretjes kunnen altijd op mijn komst rekenen voor een drankje uit eigen stokerij. Dus daar kom ik al goed mee weg.

Maar er zoveel manieren om je steentje bij te dragen om de wereld een klein beetje beter te maken. Ik pak thuis ook niet elke dag een schone handdoek uit kast als ik heb gedoucht. Dus waarom op reis dat wel doen? Thuis drink ik ook gewoon water uit de kraan. Dus als het veilig is om te drinken op de plek van bestemming waarom zou je dan je flesje niet opnieuw vullen met kraanwater?

Ben ik nu roomser dan de Paus? Zeer zeker niet… Als bijna niemand kijkt ga ik ook even van het gebaande pad af om die foto te kunnen maken zonder toeristen. En mijn huurauto is vaak toch een slag groter dan ik eigenlijk echt nodig heb.

Maar toch …. alle kleine beetjes helpen. Dus gooi ik er nog maar eens de bekende Hollandse tegeltjeswijsheid tegenaan ‘Een betere wereld begint bij jezelf.’

De foto is gemaakt in het Dartmoor National Park. Een ruig gebied in het zuiden van Engeland waar je naar hartelust kunt wandelen.