Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Engeland image

Engeland, Op fossielenjacht.

Engeland
Groot-Brittannië
Dreamer666

Engeland, Op fossielenjacht.

De zuidkust van Engeland staat bekend als één van de mooiste en Jurassic Coast heeft dan ook een aantal mooie en unieke, door erosie gevormde, rotsformaties die zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staan. Reden genoeg om een een kijkje te gaan nemen en een beeld te plakken op welklinkende namen als Durdle Door en Old Harry Rocks. We hadden hier heel wat wandelingen gepland maar het slechte weer heeft ervoor gezorgd dat we heel wat tijd op onze veel te kleine hotelkamer hebben moeten doorbrengen en dat is nooit leuk. Dit mooie gebied is een echt paradijs voor hikers, maar door hevige stormen van vorig jaar zijn er heel veel wandelpaden weggespoeld die ze nog steeds niet heraangelegd hebben.
Door de ware ravage die de woeste natuur heeft aangericht, waarbij verschillende aangelegde trappen volledig vernietigd zijn, moet je voor "Durdle Door" een steile afdaling doen op een glibberige kleibodem. Dit is een bijna onmogelijke opdracht na een regenbui en dit hebben we dan ook ondervonden tijdens een tweede bezoek aan Durdle Door. Slechts enkele toeristen waagden het er op en schoven op hun zitwerk naar beneden. De dag daarvoor waren we wel afgedaald , maar nu hielden we het wijselijk voor bekeken en fotografeerden de bekende en zeer fotogenieke boog van boven op de klif.

Even verderop ligt Kimmeridge Bay midden in een private eigendom en we aarzelen wat als we op de weg plots een kantoortje zien waar we 5£ inkom moeten betalen. We zijn niet zeker of het wel droog gaat blijven die dag als de donkere wolken zich boven ons samenpakken, maar uiteindelijk gaan we toch. De eigenaars doen hier goede zaken en dat zie je door het aantal wagens op de grote parking. Via een klein slijkerig weggetje komen we op het strand. Nou ja een strook keien en rotsen kan je moeilijk een strand noemen. Maar overal zie je mensen die tussen de keien zoeken en stukjes rots afhakken. De kliffen bestaan hier uit sedimentaire steenlagen die miljoenen jaren oud zijn en door de erosie breken hier regelmatig stukken af. In deze stukken zitten er enorm veel fossielen en dat is nou net waarnaar de mensen hier op zoek gaan. Het is ook een uniek gegeven dat het fossieljagen hier toegestaan is en dat je ze mee mag nemen naar huis.

Het laatste stukje dat we bezoeken van deze mooie kust zijn de kliffen nabij Studland. Wat meteen opvalt is dat deze witte krijtrotsen erg veel gelijkenis vertonen met de White Cliffs van Dover en de enige uitzondering erop is dan ook dat er een deel van die kliffen door erosie afgescheiden werden en rotseilandjes vormden. De bekendste daarvan zijn de Old Harry Rocks, een drietal rotsjes die volgens de legende hun naam te danken zouden hebben een lokale piraat Harry Paye die zijn buit hier zou verstopt hebben. Als je geen hoogtevrees hebt en dicht genoeg bij de rand durft staan levert het een aantal mooie plaatjes op. Niet de meest spectaculaire locatie, maar het is wel een mooie afsluiter van onze rondreis door Zuid-Engeland geworden.

Foto's

6c804.jpg
6c804.jpg
Dreamer666
e895a.jpg
e895a.jpg
Dreamer666
e895a.jpg
e895a.jpg
Dreamer666
ea884.jpg
ea884.jpg
Dreamer666
ea884.jpg
ea884.jpg
Dreamer666
c4819.jpg
c4819.jpg
Dreamer666
c4819.jpg
c4819.jpg
Dreamer666