Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Engeland image

Engeland, Op bezoek bij de rijken der aarde.

Engeland
Groot-Brittannië
Dreamer666

Engeland, Op bezoek bij de rijken der aarde.

We rijden het domein van Leeds castle op en een bord aan de ingang, met het opschrift 'the lovliest castle in the world', verhoogde onze verwachtingen aanzienlijk. We moeten nog even door een mooi groen landgoed wandelen voor we het kasteel zien liggen omgeven door een slotgracht. Het weer is een beetje grauw en grijs, en donkere wolken pakken zich samen. Het begint harder te waaien en lichtjes te druppelen, een typisch Engels weertje dat ons helaas van nu zal blijven achtervolgen. Door het wat slechtere weer moeten we ons haasten om nog wat foto's te maken en het kasteel zou er heel wat mooier bijliggen met een stralend blauwe achtergrond en een mooie reflectie op het water. Het ligt er nu een beetje triest bij met al dat grijs en we haasten ons naar binnen.

Zoals vele van de kastelen heeft ook Leeds Castle een rijke geschiedenis en het heeft dienst gedaan als woonst voor 6 middeleeuwse koninginnen, maar het is eigenlijk bekend door haar laatste private eigenares, Lady Baillie. Als rijke erfgename kocht ze het kasteel op 26 jarige leeftijd en renoveerde het volledig. Ze liet een volledig centraal verwarmingssysteem installeren en onder andere een zwembad met golfslag. Deze innovaties waren revolutionair voor het begin van de 20ste eeuw en bekende gasten, zoals Charly Chaplin en president Kennedy, verbleven dan ook een tijdje in het kasteel.

Maar het kasteel was ook bekend voor zijn vermaarde feesten. Het was ook de plaats waar beroemdheden elkaar konden ontmoeten en waar affaires nooit ver weg waren. De vrouw des huizes zorgde ervoor dat gasten die het goed met elkaar konden vinden in kamers terecht kwamen met een gezamenlijke badkamer.

We krijgen een rondleiding en als we door het kasteel lopen voelen we ook wel de grandeur en de kracht die het uitstraalt. Alles staat nog net zoals het werd nagelaten door Lady Baillie. Dit was de place to be voor de rijken der aarde of voor wie daar bij wilde horen. Ook nu nog wordt het door de meer gegoeden gebruikt voor speciale aangelegenheden zoals trouwfeesten en vergaderingen.

De omliggende tuinen zijn groots en overal vindt je ganzen, eenden en zwanen in overvloed. Lady Baillie hield erg veel van vogels en liet speciaal zwarte zwanen uit Australië overbrengen. Die zijn hier nu nog steeds te vinden.

Maar er zijn natuurlijk nog vele kastelen in Kent en na het mooie Leeds komt er ander juweeltje aan bod.

Via een pad door een mooie tuin komt een klein charmant kasteeltje, omgeven door een watergracht, in zicht. Het is druk en vele Franse schoolkinderen zijn hier op bezoek. Hever Castle mag dan wel klein zijn, maar het heeft een belangrijke rol gespeeld in de turbulente geschiedenis van de Engelse vorsten en blijft tot op heden tot de verbeelding spreken van zijn vele bezoekers. Dit was het huis waar Anne Boleyn opgroeide. Ze was de 2de van de 6 vrouwen van Hendrik VIII, en ook de bekendste. Om te kunnen scheiden van zijn eerste vrouw en haar te huwen heeft Hendrik zichzelf als hoofd aangesteld van de Engelse kerk en zich afgescheiden van Rome, met de vorming van de Anglicaanse kerk als gevolg. Als ze later niet kon zorgen voor een mannelijke troonopvolger, werd ze onthoofd na beschuldigingen van ontrouw en incest. Er zijn trouwens mensen die beweren dat ze de geest van Anne Boleyn hier nog zien ronddwalen. Of het waar is of niet laten we in het midden maar van dit turbulente verleden zijn er nu niet veel sporen meer terug te vinden. Het kasteel kwam in verschillende handen terecht en werd in vervallen staat opgekocht door de rijke Amerikaan William Waldorf Astor. Hij renoveerde het hele gebouw naar hoe het er uit zou gezien hebben ten tijde van Anne Boleyn.


We krijgen een uitgebreide rondleiding door 1 van de gidsen en zien de kamers waar Hendrik VIII en Anne Boleyn geslapen hebben. De houten vloer kraakt onder onze voeten en overal hangen er schilderijen van koningen en koninginnen. De kamers zijn mooi gedecoreerd en je krijgt er een goed zicht op hoe het leven in die tijd geweest is, maar je ziet ook hoe er in dit kasteel geleefd werd in de modernere tijden als de toenmalige eigenaars hier veel bekende en rijke mensen uitnodigden zoals de huidige koningin en Winston Churchill, die hier kind aan huis waren. Ook de moderne technologieën zoals elektriciteit en verwarming werden vakkundig weggestopt. De opvallendste ruimte is een klein kapelletje weggestopt achter houten panelen in de slaapkamer. Dit werd door de bewoners gebruikt om hun katholieke geloof te praktiseren, maar het moest verborgen worden omdat tijdens de regeerperiode van Elisabeth I een klopjacht georganiseerd werd tegen alles wat katholiek was. Als je je wat begint te verdiepen in deze geschiedenis van opeenvolgende koningen en koninginnen met elk dan nog een ander geloof, begrijp je hoe ingewikkeld het wel moet geweest zijn in die tijd.

Maar niet alleen het kasteel is prachtig om te zien. De mooie tuinen die in het begin van de 20ste eeuw aangelegd werden zijn een attractie op zich, met als hoogtepunt de Italiaanse tuin die speciaal aangelegd werd rondom de collectie Griekse en Romeinse standbeelden van William Astor. De tuin loopt uit op een reusachtig aangelegd meer waar je uren kan rondwandelen. Elk jaar worden er ook speciale evenementen georganiseerd zoals tornooien en je kan het kasteel ook afhuren voor recepties en trouwfeesten.

Foto's

2ef7a.jpg
2ef7a.jpg
Dreamer666
1c67c.jpg
1c67c.jpg
Dreamer666
b30a7.jpg
b30a7.jpg
Dreamer666