Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Engeland image

Korte trip naar de East Midlands

Engeland
Groot-Brittannië
Irisv

Korte trip naar de East Midlands

Op naar de East Midlands – een tripje naar Midden-Engeland

Korte tripjes naar Europese steden zijn gewoon leuk. Ik heb al heel wat gezien; vorig jaar was ik in Rome en voor de zoveelste keer in Parijs. Bovendien is het ook nog niet zo verschrikkelijk lang geleden dat ik in Venetië en Barcelona was. Op de website van Ryanair zag ik toevallig een vlucht naar Nottingham in de East Midlands. Toen ik Nottingham las, moest ik meteen aan de gelijknamige sheriff en vijand van Robin Hood denken. Het was al behoorlijk lang geleden dat ik voor het laatst in Engeland was. Bovendien had ik ook wel zin in een beetje afwisseling. Het tijdstip was ook perfect, want vanwege de gunstige koers van het pond was een vakantie in Engeland ook nog eens goed te betalen.

M'n vriend enthousiast gemaakt, tickets geboekt, vakantiedagen opgenomen en op naar Nottingham. De luchthaven is heel klein, waardoor je de shuttlebus, die rechtstreeks naar Nottingham rijdt, snel vindt. Wij besloten om een huurauto te nemen om een beetje mobieler te zijn en de omgeving van Nottingham te kunnen verkennen. We logeerden in de buurt van het station aan de rand van het centrum in een klein, eenvoudig maar gezellig hotelletje. Op de kamer was uiteraard een kleine waterkoker met theezakjes aanwezig. Deze kleine service van Engelse hotels was ik na mijn laatste vakantie in Engeland alweer helemaal vergeten!

In de pittoreske straatjes met allerlei leuke winkeltjes in het centrum van Nottingham hebben we heerlijk gewinkeld en rondgeslenterd. De Engelsen zijn trouwens echt heel inventief, ze verbouwen bijvoorbeeld een oude kerk gewoon tot een hippe bar. Dat was dus een leuke afsluiting van de eerste avond! Daarvoor hadden we uiteraard nog een bezoek gebracht aan Robin Hood. Zijn standbeeld staat voor de burcht van Nottingham. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de hele stad.

De tweede dag namen we de huurauto en verlieten de stad. We reden door een prachtig groen landschap met glooiende heuvels. Zodra we op de kleine landweggetjes kwamen, werden we aan weerszijden omgeven door typisch Engelse hagen. Soms konden we door de openingen een cottage zien, zoals je ze uit films kent. Stenen bruggen leidden over rivieren en beken.

We reden verder naar Lincoln, een schitterend stadje met oude stadsmuren, een indrukwekkende kathedraal, kleine middeleeuwse huisjes langs de Steep Hill en gezellige theesalons. In de kathedraal kregen we te horen dat hier scènes uit Dan Browns film „The Da Vinci Code” waren opgenomen en dat bepaalde coulisses bewaard waren gebleven. We bezichtigden de stad, maakten de kleine winkeltjes onveilig en aten in een pub nog een echte Engelse sandwich voordat we aan de terugreis begonnen.

De East Midlands hebben nog meer beroemde filmcoulisses te bieden. In het landhuis Chatsworth House werden onder andere scènes uit de laatste verfilming van „Pride & Prejudice” met Keira Knightly opgenomen. Het was de residentie van Mr. Darcy. Bij thuiskomst heb ik de film uiteraard meteen nog een keer bekeken en ik kon de beeldengalerij en de trap die naar het park aan de achterzijde van het huis leidt, herkennen. Een buste van Mr. Darcy bevindt zich nog steeds in de galerij. Het huis is echt gigantisch. Het is als museum ingericht en beschikt over diverse historische vertrekken die in originele staat behouden zijn gebleven.

Het park erachter is nog groter en – zoals het hoort in Engeland – prachtig onderhouden: een waterval klatert kalmpjes naar beneden in de richting van het huis, een labyrint van hagen, exotische bomen en planten ... Toen het begon te schemeren, liepen we weer naar de auto en reden vervolgens terug naar Nottingham. 's Avonds ontdekten we een erg lekker Indiaas restaurantje en daarna vielen we moe maar voldaan in slaap.

De volgende ochtend besloten we tijdens het ontbijt om naar het nabijgelegen Sherwood Forest te rijden en het gebied van Robin Hood en zijn mede-vrijbuiters te verkennen. Van het bos is vandaag de dag niet meer zo veel over. Het moet vroeger tot aan de rand van de stad Nottingham gelopen hebben. Desalniettemin is de legendarische eik echt het bekijken waard. Hij is zo groot en breed dat hij met steunen en touwen opgevangen moet worden. Natuurlijk is er op het parkeerterrein ook een souvenirwinkel te vinden, waar elk denkbaar Robin Hood-souvenir te koop is. Het kostte ons wat moeite, maar we besloten om het passende outfit voor het volgende carnavalsfeest toch maar te laten hangen.

's Middags brachten we nog een bezoek aan een ander imposant kasteel: Belvoir Castle. Binnen de eerbiedwekkende muren bewonderden we de historische schatten – van kunst tot vertrekken met een eeuwenoud interieur. Sommige gidsen waren gekleed in historische kostuums en lieten het verleden weer even herleven.

Kortom, we hebben een erg geslaagd lang weekend in de East Midlands gehad. Ik kan deze streek in Engeland echt van harte aanbevelen! Authentieke kleine stadjes en dorpjes, typisch Engelse landschappen met glooiende heuvels en heel veel groen. Winkelmogelijkheden en bezienswaardigheden te over en alles niet ver van elkaar vandaan. Met een huurauto gewoonweg ideaal!

Foto's

5df0d.jpg
5df0d.jpg
Irisv
bca59.jpg
bca59.jpg
Irisv
8f1aa.jpg
8f1aa.jpg
Irisv