Edinburgh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Edinburgh image

Edinburgh

Edinburgh
Groot-Brittannië
Fleurrosalie

Citytrip naar historisch Edinburgh, deel 1

Het perfecte cadeau gekregen en vrijdag was het dan eindelijk zover; een weekendje naar Edinburgh met Paps, Marphy en broerlief. Normaal lees ik me wel even in voor ik ergens heen reis. Dit keer totaal blanco op weg naar schiphol. Wat winkeltjes, een sandwich en een tripple caramel frappuccino verder en het is tijd om op te stijgen. Niet mijn favoriete deel van de reis, vooral niet met een vader die begint over kerosine-luchtjes en rare geluidjes in de motor. Gelukkig was ik niet de enige met zweethandjes, ook Marphy is geen fan van het opstijgen. We hebben goed weer en kunnen dus de prachtige natuur van Schotland vanuit de lucht al bewonderen.
Een kort en soepel vluchtje later zitten we in de bus richting Edinburgh stad. Wat meteen opvalt is de hoeveelheid groen in deze stad! De stad is ontzettend indrukwekkend, het lijkt alsof elk huis een historisch monument is. Je ziet duidelijk dat de wereldoorlog hier in mindere mate heeft afgespeeld, waardoor veel huizen nog oud zijn en niet opnieuw opgebouwd hoefde te worden na bombardementen ed. We logeren in the Carlton, op de north brigde. Vanuit de hotelkamer hebben we uitzicht op het kasteel met de prachtige natuur eromheen. Ik kan me op dit moment helemaal indenken waarom Oma dit zo'n geweldige stad vond. Wat een toplocatie! Niet alleen om te zien is de stad prachtig, ook de mensen zijn er alleraardigst en altijd beleefd!

Mijn broer zou, door school, later op de avond pas aankomen. De middag zijn de vrouwen dus in de meerheid. Dat kan maar een ding betekenen; SHOPPEN. Als je een stedentrip zoekt waar je goed kunt shoppen, is Edinburgh zeker een aanrader. Grote winkelketens en warenhuizen, maar ook ontelbaar kleine boetiekjes. Marphy heeft in 2010 een tijdje in Edinburgh gewoond. Dit gaf ons het voordeel dat we op plekjes kwamen die je als 'normale toerist' waarschijnlijk over het hoofd zou zien. Een van die mooie plekjes is frederickcoffeehouse, op jawel; frederick street. Een klein cafeetjes (met WIFI!) op de 1ste verdieping, waar ik mijn eerste scone heb gegeten.
De trek in een biertje begint om 5 uur toch wel aanwezig te worden. Op naar de pub dus! Na een paar biertjes waggelen we naar de volgende pub om ook een hapje te eten. Als je dan toch in Schotland ben, moet je fish and chips proberen. Na een tijdje begint er een jongeman live muziek te spelen en besluiten wij, onder het genot van een paar biertje en guinnes, dat we nog maar even mee blijven swingen. Om half 11 halen we mijn broer van de bus en gaan we weer terug de pub in. Dit keer de pub ernaast, inclusief live muziek. Als de live muziek even uitvalt begint de hele pub kerstliedjes in te zetten en speelt de live band gezellig mee. De echte Schotse gezelligheid!

Zaterdag om half 10, na een erg kort nachtje, zitten we weer 'fris en fruitig' aan een uitgebreid engels ontbijt. Bergschoenen aan en de royal mile op richting kasteel. Het is even schrikken als we de rij voor de kaartjes zien, maar dit blijkt zeker de moeite waard. Het kasteel wordt elke verdieping mooier. Druk is het wel, maar doordat het kasteel zo enorm veel te zien heeft heb je er weinig last van. Het is zeker aan te raden om overal even naar binnen te gaan. De crown juwels zijn prachtig. Ook de gevangenissen zijn erg indrukwekkend, zowel die voor de vijanden als voor de verraders. De 1 o´clock shot is een eeuwenoude traditie die je dan ook, als je de kans hebt, moet meemaken. Het schot wordt al meer dan 150 jaar elke dag afgeschoten en diende als tijdsignaal voor de schepen in de haven. In het hele kasteel zie je de trots en eer terugkomen die karakteristiek is voor de Schotten.

Nadat het schot is gelost is het tijd om weer verder te gaan met onze volgeplande dag. Op weg naar de whisky experience komen we langs een weverijwinkel. De winkel is gebouwd in een oude weverij waar je nog steeds kunt zien hoe de bekende schotse kilten vroeger werden gemaakt. Je kunt er zowel de prachtige tradiotionele schotse kleding kopen, als nieuwe kleding met een schotst tintje (de ruitjes/de stoffen). Voor we onze weg naar de whisky experience vervolgen gaan we nog even lunchen bij een Mexicaans tentje, leek erg toepasselijk met het oog op mijn volgende reis!
De whisky experience is alles wat ik niet verwachtte. Aangezien ik niet zo'n whisky liefhebber ben, keek ik hier niet echt naar uit. Ik vond wel dat het erbij hoorde als je in Schotland bent, dus ben toch mee gegaan. Het bleek ontzettend leuk te zijn! Eerst stap je in een efteling-like-karretje, waarin het verhaal van 'whisky maken' je wordt verteld. Vervolgens heb je nog een loopgedeeltje, waar je met een soort telefoon, die je informatie in je eigen taal geeft, wat aanvullende informatie krijgt over de whisky's van Schotland. Ze bewaren het beste voor het laatst; het proeven van de whisky's! Elk landsdeel heeft zijn eigen soort smaak. Ik koos dus voor het landsdeel met de zoetste zachtste smaak, en dat beviel zowaar goed! De whisky verzameling die ze hebben is de grootste die er is en ontzettend indrukwekkend!