Cornwall

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het mosmeisje van Heligan

Cornwall,
Groot-Brittannië


The Lost Gardens of Heligan in Cornwall, die al meer dan 400 jaar in het bezit zijn van de familie Tremayne, waren na de eerste wereldoorlog, waarbij 16 van de 22 tuinlieden omkwamen, ernstig verwaarloosd en overwoekerd. Toen ook nog een vernietigende orkaan volgde, was het einde verhaal, tot Tim Smit, een Nederlander, besloot de tuinen nieuw leven in te blazen.
De restauratie begon in 1996 en werd op de voet gevolgd op de Britse tv. Het herstel was een succes: een reeks meren, gevoed via een ruim 100 jaar oud hydraulisch pompsysteem, zorgt voor prachtige bloemen- en moestuinen. De tuinen herbergen bijvoorbeeld een verzameling kolossale rododendrons en camelia's. In een gebied dat een aantal graden warmer is dan de omgeving, waan je je in de jungle. De varens zijn huizenhoog en er zijn touwbruggen waarover je boven de jungle dwaalt. Verder hebben de tuinen Europa's enig bewaarde Pineapple Pit (“Ananaskuil’’), die door toegevoegde rottende mest wordt verwarmd. Op die wijze was het in vroeger tijden mogelijk om in koude gebieden toch ananassen te kweken.
Deze Schone Slaapster, ’the Moss maiden’, een beeld van Sue Hill, vind je in een mysterieus laantje aan de rand van het landgoed. Samen met haar vriend de reus, die ik later zal plaatsen en andere bewust begroeide beelden maakt zij deel uit van een natuurparcours. Het project is nog niet af: er worden nog steeds nieuwe beelden toegevoegd.

Locatie: 8 km ten zuiden van St Austell, via een smalle weg, het laatste stukje is lastig voor campers, maar je kunt gewoon lopen vanaf de nabijgelegen camping.