Brexit en de wereldwijde gevolgen op reisgebied image
Aniyar46

Brexit en de wereldwijde gevolgen op reisgebied

In 2016 stemde Groot-Brittannië middels een referendum vóór uitreding uit de EU. Over het hoe en wat wordt nog onderhandeld. Wel staat vast dat er voor de reiziger naar Groot-Brittannië in de toekomst een hoop gaat veranderen. Dit is waar je rekening mee moet houden.



De iconische dubbeldekker met op de achtergrond de Big Ben (foto: Reisreporter andresenmarianne)



Hoe beïnvloedt het je reis?



Als alles volgens plan verloopt zal de Britse scheiding van de EU nog twee jaar op zich laten wachten. Dit betekent dat je vanaf 2019 een visum nodig hebt om naar Groot-Brittannië (en Noord-Ierland) toe te reizen. Bovendien zal er tussen Nederland en het koninkrijk géén vrij luchtverkeer meer plaatsvinden. Vluchten zullen in de toekomst dus moeten worden vrijgesteld door bilaterale verdragen of andere regelingen. Het is nog onzeker of het land net als de VS gaat handelen onder de regels van Wereldhandelsorganisatie (WTO) of net als bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland en IJsland onder de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Tot dat hierover een beslissing wordt genomen kan nog niet met zekerheid gezegd worden of vluchten naar het eiland duurder of goedkoper worden. Veel is dus afhankelijk van het scheidingsproces. De positie van Groot-Brittannië op de Nederlandse vakantiemarkt is relatief beperkt; het staat met 860.000 Nederlandse vakantiegangers op de zevende plaats van vakantielanden. 



Wat zijn de voordelen?



Groot-Brittannië is voor ons nu goedkoop! Na de bekendmaking van de uitslag van het referendum kelderde de waarde van de pond. Ter vergelijking: vóór het besluit kreeg je voor 100 euro maar 76 pond en ná de uitslag kreeg je voor 100 euro maar liefst 90 pond. Dat scheelt nogal. De koers kruipt alweer omhoog maar is nog steeds harstikke gunstig voor de Nederlandse vakantieganger. Dit verschil is overigens nog niet terug te zien in de prijzen van vliegtickets. Mocht je plannen hebben voor een vakantie in het koninkrijk, boek dan snel. Voordat je het weet is de pond weer aangesterkt.