Groot-Brittannië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Huismuis XXL eet albatros

Gepubliceerd: 22 mei 2008
0

Een horrorfilm met de huismuis in de hoofdrol speelt zich af op het Engelse eiland Gough in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Birdlife International waarschuwde maandag dat huismuizen van formaat XXL de jonge zeevogels op het eiland opeten. Twee vogelsoorten die alleen voorkomen op Gough, dreigen daardoor uit te sterven.

Gough - ook wel Diego Alvarez genoemd - is onderdeel van de Britse eilandengroep Tristan da Cunha. Het is een vulkanisch eiland en tevens één van de belangrijkste zeevogelkoloniën ter wereld. Onderzoekers op het eiland stonden lange tijd voor een raadsel. Het aantal vogels nam namelijk geleidelijk af, terwijl je op Gough geen enkel roofdier tegenkomt. Met uitzondering van huismuizen, die waarschijnlijk in de negentiende eeuw met walvisvaarders zijn meegelift.

Monstermuizen
Deze huismuizen zijn verantwoordelijk voor de bedreiging van de zeevogels. Wij kennen de huismuis als een klein en snel beestje, maar op Gough zijn de diertjes uitgegroeid tot muizen die drie keer zo groot zijn als hun 'normale' soortgenoten. Groepsgewijs vallen ze jonge vogels aan, zoals bijvoorbeeld de tot 10 kilo zware, maar weerloze jongen van de zeldzame Tristan-albatros. De muizen eten van het nog levende jong totdat het dier sterft aan zijn verwondingen. Oudere vogels weten niet hoe ze de indringers tegen kunnen houden.

Vogels met uitsterven bedreigd
Volgens de Britse vogelbescherming RSPB moet er snel worden ingegrepen om te voorkomen dat de Tristan-albatros en ook de Gough-vink op korte termijn uitsterven, evenals andere soorten vogels die op het eiland nestelen. De Britse overheid heeft daarom voorgesteld om met helikopters tonnen muizengif uit te strooien op het eiland, omdat volgens onderzoeksmedewerker Geoff Hilton alleen de totale vernietiging van de 700 duizend muizen op het eiland kan voorkomen dat ‘de belangrijkste broedkolonie ter wereld levend wordt opgegeten.’

Afgelegen gebied
Slechts zes mensen wonen op Gough, zij werken bij het weerstation. Het eiland wordt heel weinig bezocht door mensen. Het zijn vooral expedities die er komen, om de flora en fauna en de zeevogels te bestuderen. Elk derde of vierde bezoek van de mens bracht minstens één nieuwe insectensoort op het eilandje. Van de 99 insectsoorten die te vinden zijn op Gough, zijn 71 met bezoekers meegekomen.

Hoewel toeristen op Gough een zeldzaamheid zijn, is het wel mogelijk om er naartoe te reizen. Onder andere Askja Reizen biedt reizen aan waarbij je aan boord gaat van een expeditieschip en onder andere Gough kan bezoeken. Kijk op de website van Askja Reizen voor meer informatie.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Groot-Brittannië artikelen
Handige Tips
Killerwespen in aantocht! Dit is wat je moet weten

31 aug 2017, Groot alarm! De agressieve Aziatische hoornaar is gesignaleerd in Nederland. Zo bereid je je voor op deze killerwesp-invasie.

0
Handige Tips
Zo bespaar je op het ov van en naar het vliegveld

28 aug 2017, We bespaarden € 30 op ons vliegticket naar Londen door aan te vliegen op Stansted. Maar bij de treinkaartapparaat in de aankomsthal kwamen we er tot onze verbazing achter dat een treinritje naar het centrum net zo duur was. Daar ging onze winst!...

0
Goedkoop reizen
Trakteer jezelf op een citytrip! 5x retourtjes voor onder de € 65

19 aug 2017, Of het nou voor een reportage is of voor een privéreisje, op de redactie zijn we constant op zoek naar goedkope vliegdeals naar bijzondere bestemmingen. Maar waarom zouden we onze vondsten voor onszelf houden? Dit zijn volgens ons de opvallendste...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.